Petak, 19. septembar 1997.

ZASTO RATNI VOJNI INVALIDI IZ INDJIJE STRAJKUJU GLADJU

Od mobilizacije do zaborava

Indjija. - Iako "u ratu nisu ucestvovali", na teritoriji indjijske opstine registrovano 105 ratnih vojnih invalida. Vecinu njih mobilisala je JNA, mada ima i dobrovoljaca koji su bez poziva odlazili u vojni odsek koji ih je organizovano slao u rat.

Da bi skrenuli paznju javnosti na svoj tezak polozaj cetvorica ratnih vojnih invalida iz Indjije, Sreten Stojkovic, Zoran Milutinovic, Zoran Katic i Goran Ljubovic stupili su u strajk gladju. U saopstenju za javnost Udruzenje ratnih vojnih invalida navodi da su se na taj cin odlucili zato sto "opstinski organi SO Indjija i dalje bezobzirno ignorisu skromne a opravdane zahteve porodica poginulih i invalida u poslednjem ratu".

Invalidi posebno naglasavaju da zabranjuju svima (ovo se odnosi posebno na politicke stranke) da "njihove rane i probleme koriste u dnevno-politicke svrhe", jer, kako kazu, "zahtevi su iskljucivo socijalnog i humanitarnog karaktera".

- Vise puta smo trazili pomoc od opstine. Dali su nam samo prostoriju u kojoj nema ni vode ni struje ni telefona. Od 135 dece ratnih vojnih invalida i poginulih, trazili smo da bar za 20 najugrozenijih obezbede skolski pribor. Nista nisu ucinili, a skolska godina je pocela. Kada smo o nasim problemima pokusali da razgovaramo sa Nikom Bodrozicem, predsednikom Opstine, bio je zauzet. Uputili su nas na gospodju Dusanku Jankovic, nacelnika opste uprave, a ona posavetovala da odemo u Cveni krst. U Crvenom krstu kazu kako nemaju mogucnosti da nam pomognu, kaze Borislav Mikerevic, predsednik Udruzenja ratnih vojnih invalida iz Indjije.

M. Kalinic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /