Petak, 19. septembar 1997.

STAMBENI FOND ZA ASISTENTE UNIVERZITETA POSLE OSTAVKE DR MIRE MARKOVIC

Obecanja zidana dve i po godine

Fondacija za stambeno zbirnjavanje asistenata i mladih naucnika BU posle 27 meseci od prvih obecanja ima samo maketu buduceg naselja i 9,5 miliona u "Beobanci"

Gladac i jadac: Protest '97
Foto: Nenad Stojanovic

Iako je od osnivanja Fondacije za resavanje stambenih potreba za mlade naucne radnike Beogradskog univerziteta proslo skoro dve i po godine nije napravljen ni korak napred jer su osnovne aktivnosti i dalje u prvoj fazi razrade teorijske zamisli. Ukoliko sve bude po planu, za razliku od prethodnog perioda, u kojem je dinamika ostala zacrtana samo kao mrtvo slovo na papiru - radovi bi konacno trebalo da otpocnu na prolece '98.

Takvih obecanja je do sada bilo sijaset i u njih su verovali potencijalni stanodavci, pre svega zahvaljujuci sastavu Upravnog odbora, na cijem celu se nalazila dr Mira Markovic. Medjutim, osim nade da ce jedna takva uticajna licnost, po cijoj ideji je i osnovana Fondacija, uciniti sve da do krova nad glavom dodju najmladji univerzitetski kadrovi - javljala se i strepnja. Ovaj osecaj radjao je i pitanje da li ce i mladi univerzitetski beskucnici biti "izvuceni iz bubnja" ili ce u njemu ostati da cekaju neka druga vremena?

Da se, bar za sada, ne odustaje od zapocetog posla, potvrdili su zakljucci s nedavnog sastanka u Vladi. Prisustni predstavnik Skupstine grada Beograda je pri tom cvrsto obecao da ce se ispostovati sve ono sto je garantovala i prethodna skupstinska postava. Reseno je i pitanje terena i infrastrukture, kaze za "Nasu Borbu" dr Dragan Kuburovic, v.d. rektora BU, naglasavajuci da Fondacija na racunu "Beobanke" ima 9,5 miliona dinara. Ovome treba dodati i veliki broj potpisanih ugovora sa, kako v.d. rektora napominje, velikim brojem preduzeca. Ti ugovori nisu cisto finansijski jer se ticu kupovine gradjevinskog materijala.

Po oceni dr Kuburovica rad Fondacije nece biti doveden u pitanje ostavkom Mire Markovic, koja je ukazom Vlade Republike Srbije izostavljena sa spiska drzavnih predstavnika u novom sazivu Savetu BU. Za dve nedelje ce projektni zavod Studentskog centra poceti izradu projekta, a maketa stambenog naselja vec je uradjena. Na predsednickom mestu Miru Markovic je zamenio Branislav Ivkovic, ministar gradjevine, s tim sto "bi bilo logicno da se na nekoj buducoj sednici Saveta BU Upravni odbor Fondacije popuni novim licnostima, jer jedan broj ljudi vise nije u sastavu Saveta.

Posto dr Mira Markovic nije clan Saveta od 19. marta ove godine (tada je konstituisan Savet BU u novom sazivu), razlozi za odlazak su, tako, formalne prirode a sve ostale price ostaju u domenu spekulacija. Po nekim misljenjima koja su se mogla cuti u univerzitetskim krugovima, dr Mira Markovic je odustala od svoje pokroviteljske uloge kad je shvatila da je veliki broj asistenata aktivno ucestvovao u zimskim demonstracijama.

Bilo kako bilo, u pismu upucenom na adresu Upravnog odbora stigla je samo jedna recenica kojim su clanovi obavesteni da ona vise ne moze da bude predsednik. Cinjenica je, takodje, da u Upravnom odboru postoji samo nekoliko mesta koja su definisana "po funkciji" - to su gradonacelnik, rektor, predsednik beogradske vlade, ministri za nauku i gradjevinu. Jedini nacin da se tu nesto promeni jeste izmena Statuta BU, ali se za sada ne razmislja o tome, tvrde u Rektoratu.

O. Nikolic

Obecana idila

Prica o hiljadu stanova za asistente zapocela je u vreme kad je rektor Beogradskog univerziteta bio dr Dragutin Velickovic, a potpredsednik Vlade i ministar za nauku dr Slobodan Unkovic. Sve je zamisljeno kao izvanredna ideja koja ce, ukoliko bude realizovana, "na delu pokazati brigu drzave za svoj naucni podmladak". Vecina zvanicnika verovala je da ce se ovim projektom spreciti odlazak u beli svet, ali su takve tvrdnje nerado plasirane u javnost, jer po njihovim podacima, te brojke zapravo i nisu velike i alarmantne.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /