Petak, 19. septembar 1997.

EVROPSKA LIGA: PARTIZAN CEPTER-ULKER 95:86 (42:43)

Nervozan, ali uspesan start

Beograd. - Hala: Pionir. Gledalaca: oko 4.000. Sudije: Koralevski (Poljska) i Leman (Svajcarska).

PARTIZAN CEPTER: Djokic 6 (1x3), Brkic 25 (2x3), Dozet, Cubrilo 12 (1x3), Lazarevic 2, Varda, Tomasevic 25, Radosevic, Drobnjak 19 (2x3), Lukovski 6.

ULKER: Aziz, Asim 6, Jolku, Tekinalp 2, Erdenaj 29 (5x3), Anderson 16 (1x3), Rankin 6 (1x3), Grin 16 (1x3), Jildirim 8 (2x3), Kaglan 3 (1x3).

Kosarkasi Partizana su, ipak nesto teze, nego sto su ocekivali, savladali turskog predstavnika Ulker - 95:86 (42:43) i na taj nacin, obelezili start u ovogodisnjoj seriji Evropske lige. Mec su, u svakom slucaju presudili skokovi. "Crno-beli" su imali ukupno 28, a sastav iz Istanbula samo 9!

Krenulo je lose, bolje receno nikako po izabranike Miroslava Nikolica, koji su samo na startu poveli i posle toga, gotovo citavih 18 minuta prvog dela bili u poen - deficitu. Verovatno su domaci izgoreli u zelji da se beogradskoj publici na zvanicnom pocetku sezone predstave u sto boljem svetlu. Jedini, koji je u tim trenucima znao sta hoce bio je kapiten i lider ekipe Brkic. Vicesampion Turske iskoristio je "poklon", veoma vesto. "Raspucao" se iz gotovo svih oruzja, a najvise je pokazao veoma raspolozeni Erdenaj postigavsi u jednom periodu cak tri trojke zaredom. Tada je Ulker imao i najvecu prednost u prvih 20 minuta, cak 9 poena (21:12). Imao je nas sampion i peh da mu se nesto kasnije povredi i prvi "plej" Lukovski, umesto koga je usao Djokic i na neki nacin doprineo preokretu u samom finisu. Svakoj seriji dodje kraj, pa tako i Turskoj, pa su "crno-beli cak i poveli (42:41), ali su na odmor, ipak otisli sa pola poena "manjka" - 42:43.

Dobru igru iz finisa prvog dela, Partizan je samo nastavio u drugom. Razigrali su se tada uz Brkica i Tomasevic, bas kao i Drobnjak, pa su u jednom trenu7tku u "Pioniru" gledane i egzibicije. Za razliku od bljestave igre u prethodnom delu, Ulkera u drugih 20 minuta nigde na parketu. Stali su i Erdenaj, ali i tamnoputi Americki tandem Anderson-Grin, a kada je vec bilo tako, "crno- belima" nije bilo tesko da zadaju zavrsni udarac grogiranom protivniku. Uzvratili su turskom predstavniku istom merom, kao i oni njima u prethodnom delu igre i veoma brzo, sredinom nastavka imali i 15 poena razlike (68:53). Medjutim, u samom finisu utakmice puleni trenera Nikolica su ponovo, neobjasnjivo stali i dozvolili protivniku da opasno ugrozi njihovo vodjstvo i stigne na samo cetiri razlike (90:86). Sve se, ipak dobro zavrsilo jer gosti ipak nisu imali snage (posto im Partizan to nije ni hteo da dozvoli) napravi potpuni preokret. Na kraju, dakle, potpuno zasluzeno - 95:86.

Bez incidenata, ipak nije moglo. Sa parketa se, nervoza prenela i na tribine. Naime u samom finisu susreta, doslo je do zestokog duela Lukovski-Anderson, posle koga umalo nije izbila tuca, a po zavrsetku je jedan navijac "crno-belih" imao "sudar" sa pripadnicima MUP -a. "Uleteli" su tada Tomasevic i Brkic i istog spasili "novih" batina.

V. Zaric

Pet minuta posle

Trener Partizana Miroslav Nikolic nije krio nezadovoljstvo na konferenciji za stampu posle utakmice.

- Uveravam vas, da ce zbog ovakve igre u pojedinim trenucima neko od mojih kosarkasa biti kaznjen. Drugacije se izgleda ne moze. Divlja igra, kakvu su oni na momente prikazali ne pruza se vise ni na poljani. Prvo poluvreme odigrali smo ocajno, da bi tek u drugom, agresivnijom odbranom stigli do trijumfa. Kapiten "crno-belih" jedan je od najzasluznijih za prva dva boda u ovogodisnjoj seriji Evropske lige.

- Dosta smo emotivno usli u mec, sto nam se i osvetilo. Nismo hteli da vec na staru razocaramo svoje navijace. zaista je bilo lose u prvih 20 minuta, ali smo zato u nastavku pristupili igri ozbiljno i uz dosta nervoze mec ipak priveli kraju u nasu korist. Na startu je uvek najteze, stoga verujem u bolja izdanja u nastavku takmicenja.

U redovima Ulkera sigurno najbolji pojedinac bio je Harun Erdenaj, koji se i ovoga puta pokazao kao vrstan strelac.

- Jedan od uzroka ovog poraza je, pored naseg neobjasnjivog pada u drugom poluvremenu i podatak da, iako dugo vremena igra zajedno, tim Partizana i nismo bas najbolje upoznali. Sve cestitke Beogradjanima, koji su u nastavku potvrdili da se ne bez razloga ubrajaju u favorite ovogodisnje Evropske lige.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /