Petak, 19. septembar 1997.

MILO DJUKANOVIC U INTERVJUU NIN-U

Savezni ustavni sud povredio nadleznost Crne Gore

Saradnja sa Slobodanom Milosevicem "ne samo moguca nego i realna", rekao predsednik crnogorske vlade

Beograd, Beta. - Crnogorski premijer Milo Djukanovic izjavio je da uplitanje Saveznog ustavnog suda "u zonu odgovornosti Crne Gore" moze da znaci pocetak pravno-politickog preuredjenja zajednicke drzave, napustanje koncepta federalizma i unitarizaciju SR Jugoslavije. U intervjuu koji u najnovijem broju objavljuje beogradski nedeljnik NIN, predsednicki kandidat vladajuce Demokratske partije socijalista na predstojecim izborima, 5. oktobra, istakao je da Sud nije mogao da ulazi u ocenu onih odnosa koji nisu regulisani Ustavom SRJ, vec iskljucivo Ustavom Crne Gore.

Djukanovic je jos rekao da je "obradovan" sto je crnogorski predsednik Momir Bulatovic javno izrazio zabrinutost povodom najava o mogucem uvodjenju vanrednog stanja u Crnoj Gori i sto je odbacio tu mogucnost. On je dodao da je, medjutim, "ostao gorak utisak" jer je upravo Bulatovic, "cestim, netacnim i politikantskim izjavama o navodnom besporetku u Crnoj Gori, sustinski prizivao pomoc sa te strane".

Crnogorski premijer je rekao da nema dileme da je nekim svojim prvim stavovima i potezima u odnosu na politicku krizu u DPS-u Socijalisticka partija Srbije "jasno stavila do znanja da joj je bliza platforma Bulatovica i njegove nove partije". Djukanovic smatra da je takav odnos rukovodstva SPS bio "ishitren i zasnovan na, danas ocitoj, manipulaciji da je Bulatovic jedina politicka licnost u Crnoj Gori sa kojom je moguce graditi SRJ".

On je jos ocenio da je saradnja sa novim predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem "ne samo moguca nego i realna", i dodao da se u politici saradjuje cak i sa onima sa kojima o vaznim pitanjima ne mislite isto, "pa i sa onima prema kojima imate veliku dozu podozrivosti". Djukanovic je jos rekao da sebe ne dozivljava kao "vodeceg opozicionara u SRJ" i da je na svojoj kozi osetio sta znaci biti oponent pojedinih centara politicke moci, koji su za njegovu politicku likvidaciju "aktivirali najgore metode podmetanja i kleveta". "Ja sam deo strukture vlasti SRJ, a tu cu poziciju i ucvrstiti posle 5. oktobra", rekao je Djukanovic u intervjuu za NIN.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /