Subota, 20. septembar 1997.

PREDSEDNICKA IZJAVA SAVETA BEZBEDNOSTI

Upozorenje Hrvatskoj zbog istocne Slavonije

Savet bezbednosti zahteva od Hrvatske da ispuni obecanja prema Srbima i ostalima ili ce se suociti sa odlaganjem preuzimanja vlasti u regionu koji je sada pod kontrolom Untaes

Njujork, Beta. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) je u predsednickoj izjavi izrazio "duboku zabrinutost" zato sto "nema bitnog progresa od strane Vlade Republike Hrvatske u ispunjavanju uslova i zadataka koji su kljucni za prenosenje izvrsne vlasti na Republiku Hrvatsku na teritoriji Istocne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema". Zbog toga Savet bezbednosti, u upravo objavljenom dokumentu, poziva hrvatsku vladu da ispuni svoje obaveze i obecanja i preduzme hitne akcije u skladu sa "Bazicnim sporazumom", svojim "Pismom o namerama" i sporazumima sa Prelaznom administracijom UN za Istocnu Slavoniju (Untaes).

U predsednickoj izjavi Saveta bezbednosti doslovno se nabrajaju podrucja na kojima treba preduzeti hitne akcije: otklanjanje administrativnih i pravnih prepreka u "dvosmernom" povratku svih raseljenih lica, kao i za povratak izbeglica; stvaranje sigurnosnih, ekonomskih i socijalnih uslova, ukljucujuci i svojinska prava, za sve povratnike; preduzimanje efektivnih mera za sprecavanje maltretiranja povratnika; obezbedjenje redovne isplate beneficija svim penzionerima i korisnicima socijalne pomoci, kao i otvaranje hrvatskih penzionih ureda u regionu; primena mera za osnivanje efektivne lokalne administracije; obezbedjenje dalje ekonomske reintegracije; iniciranje sirom zemlje javnih programa nacionalnog pomirenja i obuzdavanja napada medija na etnicke grupe; potpuna i fer primena Zakona o amnestiji i puna saradnja sa Medjunarodnim tribunalom za bivsu Jugoslaviju.

Od hitne primene svih tih mera zavisice i "tempo daljeg prenosenja izvrsne vlasti za civilnu upravu na Vladu Hrvatske", naglasava se u predsednickoj izjavi Saveta bezbednosti UN i upozorava da ce i ono u skladu sa time preduzimati svoje buduce akcije. Generalni sekretar UN Kofi Anan zaduzen je da sledeci izvestaj o stanju u Istocnoj Slavoniji podnese do 6. oktobra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /