Subota, 20. septembar 1997.

SAOPSTENJE IZ KABINETA PREDSEDAVAJUCEG OEBS

Gonsales ponovo u Beogradu

Bec, Beta. - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) imenovala je bivseg spanskog premijera Felipea Gonsalesa za svog specijalnog predstavnika u SR Jugoslaviji i o tome obavestila vlasti u Beogradu. Obnova kontakata s Gonsalesom dace jugoslovenskim vlastima priliku da dokazu svoju privrzenost demokratskim reformama, a OEBS-u da ih detaljno analiziraju i ocene, kaze se u danasnjem saopstenju kabineta predsedavajuceg OEBS-a, sefa danske diplomatije Nilsa Helvega Petersena.

Gonsalesov angazman u SRJ trajace najduze do ministarskog sastanka OEBS-a u Kopenhagenu 18-19. decembra. Petersen u saopstenju istice da je OEBS prihvatio poziv jugoslovenskih vlasti da nadzire parlamentarne i predsednicke izbore u Srbiji 21. septembra zbog izgradnje medjusobnog poverenja, ali se napominje da ta odluka "ne znaci da OEBS odobrava stanje stvari u toj zemlji".

Petersen konstatuje da analize OEBS-a s kraja avgusta ukazuju da nisu ispunjene Gonsalesove preporuke, izdate posle lokalnih izbora u Jugoslaviji proslog decembra i podseca da je SRJ trebalo da otvori pristup javnim medijima, oslobodi delovanje privatnih medija, pregovorima dodje do novog izbornog zakona i omoguci slobodu i nezavisnost sudstva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /