Subota, 20. septembar 1997.

REPUBLICKA IZBORNA KOMISIJA

Za nedeljne izbore akreditovano 445 domacih i stranih novinara

Nebojsa Rodic, sekretar Republicke izborne komisije podseca sta gradjani koji izlaze na izbore treba da znaju kad dodju na biracko mesto i kako ce se odvijati "tehnologija" izbora. Na svim birackim mestima poseban prostor za strane posmatrace

Beograd. - Sekretar Republicke izborne komisije (RIK) Nebojsa Rodic na konferenciji za stampu u Narodnoj skupstini Srbije rekao je da ce na dan izbora, 21. septembra u sedam sati ujutro biti otvoreno 9.827 birackih mesta na kojima ce se glasati za predsednika i 250 narodnih poslanika Republike Srbije.

Pre otvaranja birackih mesta, kako je rekao Rodic, clanovi birackih odbora proverice da li imaju sav izborni materijal, prebrojace glasacke listice i utvrditi da li u blizini birackog mesta (na udaljenosti do 50 metara) ima stranackih simbola.

"Prvi birac koji dodje na biracko mesto proverice da li je glasacka kutija ispravna i da li obezbedjuje tajnost glasanja , a potom ce se potpisati na kontrolnom listicu na koji ce svoj potpis staviti i clanovi birackog odbora. Listic ce, zatim, staviti u kutiju i kutiju na propisan nacin zapecatiti pecatnim voskom. Tek posle toga glasanje moze da pocne", rekao je Rodic.

Sekretar RIK je podsetio da biraci sa sobom treba da ponesu licnu kartu ili drugi dokument na osnovu koga mogu biti identifikovani.

Ukoliko birac nije dobio poziv, odnosno obavestenje o mestu glasanja, to ne znaci da nije upisan u biracki spisak. Ukoliko, medjutim, nije upisan u biracki spisak nece biti u mogucnosti da glasa jer se biracki spiskovi ne mogu menjati na dan glasanja, naglasio je Rodic

Biraci ce dobiti dva glasacka listica, jedan - bele boje, sa nazivima izbornih lista i imenima prvih kandidata za izbor narodnih poslanika i drugi - plave boje, na kome su upisani kandidati za predsednika Republike.

Rodic je podsetio da se glasacki listic popunjava tako sto se zaokruzuje redni broj ispred naziva izborne liste za izbor poslanika, odnosno redni broj ispred imena kandidata za izbor predsednika. Nakon toga glasacki listic se presavija i stavlja u glasacku kutiju.

Na birackim mestima ce, pored clanova birackog odbora moci da prisustvuju predstavnici stranih drzava i medjunarodnih organizacija kojima ce se omoguciti tehnicki uslovi i njihovo mesto ce biti posebno obelezeno, rekao je sekretar RIK. Biracka mesta se zatvaraju u 20 sati, a onima koji se u to vreme zateknu na njima bice omoguceno da glasaju.

"Biracki odbor odmah po zavrsetku glasanja, dakle posle 20 sati, pristupa utvrdjivanju rezultata glasanja. Rezultati se unose u zapisnik koji se sacinjava u set istovetnih primeraka od kojih se prvi dostavlja izbornoj komisiji izborne jedinice sa ostalim materijalom. Drugi primerak se javno istice na samom birackom mestu, a ostala cetiri dobijaju predstavnici izbornih lista koje su dobile najvise glasova", rekao je Rodic.

Izborne komisije izbornih jedinica utvrdjuju rezultate za narodne poslanike i odredjuju broj mandata koje su dobile izborne liste, a potom ce RIK objaviti zvanicne rezultate za izbor narodnih poslanika i za izbor predsednika. Sef Sluzbe za informisanje Skupstine Srbije Zoran Djumic rekao je da je za ove izbore akreditovano 445 domacih i stranih novinara. Najvece interesovanje za pracenje izbora pokazale su Nemacka (34 novinara ), Amerika (30) i Velika Britanija koja je akreditovala 22 novinara, rekao je Djumic.

J. Kocijan

Govedarica razgovarao s posmatracima

Beograd, FoNet. - Predsednik Republicke izborne komisije Balsa Govedarica razgovarao je juce s predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji ce pratiti predstojece parlamentarne i predsednicke izbore u Srbiji. Kako javljaju beogradski mediji, Govedarica je strane posmatrace upoznao s nasim izbornim zakonodavstvom i aktivnostima na pripremi i odrzavanju izbora 21. septembra.

Posebno interesovanje predstavnici OEBS-a su pokazali za nacin vodjenja birackih spiskova i opremanje birackih mesta. Bilo je reci i o nezavisnosti medija, predstavljanju predsednickih kandidata i kandidata za narodne poslanike, o finansiranju predizbornih aktivnosti politickih partija i proceduri izbora predsednika Republike.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /