Nedelja, 21. septembar 1997.

Sok nedjeljom

Sazaljenje

Pise: Mihailo Radojicic

Najpopularnije lirske narodne pjesme u CG jos uvijek su tuzbalice. To su one pjesme u kojima se kukajuci pjeva "o mrtvima sve najbolje". Mi smo inace narod koji od svih ljubavi najvise voli sazaljenje. Po naravi nasoj, najvise se rasprdi, nas narod, za onima koji su mu niko i nista.

Tako i na taj nacin se ovih dana u CG zali za vazecim predsjednikom Momom. Kako je licno posumnjao da ga narod zali Momo je emitovao na TV CG u okviru EPP jedno veliko sazaljenje za samim sobom. Objavio je da je ostao bez novca za kampanju koja njemu nista ne treba, ali ce narodu nedostajati... Pa u tom smislu moli ne bi li mu ko bespovratno uplatio koju paru na ziro-racun. Sjutradan je izjavio da iz svojih dzepova svoju kampanju sprovodi. Izgleda da su mu puni dzepovi, jer prazni ne ucestvuju ni na buvljaku. A pored toga, neka se stidi! Brzo li je potrosio Slobove pare!

Momovi obozavaoci imaju posebno vaspitanje i tacno im kaze, sta da kazu, kako da ga zale i sazaljevaju. U H. Novom se doseljenici (izbjeglice) iz ratnog susjedstva fale kako imaju 9.000 pusaka u "slucaju"... (?) da Momu treba "podrska". Ne fale se glasovima nego onim od cega su pobjegli, oruzjem!!! I na koga ce ga uperiti?... Nece valjda na one koji su ih prihvatili. Gosti uglavnom nikad ne potezu oruzje na postenog domacina, osim u ovakvim slucajevima kada se zanose Momom.

Isti je poducio svoje glasace da stalno cavkaju kako ce im trebati pasos za Beograd. Za sada Evropa ukida pasose, a Crnogorci imaju namjerenije da upravo idu tamo dje pasosa nema i imace samo jednu pasosku kontrolu, onu kod Prijepolja... A kad nju pasaju vise im nidje trebati nece. Tako neki idu sigurno u 21. septembar a neki u 21. vijek. Mi znamo kako? Ako odemo s Momom ceka nas samo "datum" (21. sept.) a ako odemo bez njega sacekace nas citav (21.) vijek.

Bez obzira na sazaljenje koje je preko TV izrazilo materijalno stanje naseg predsjednika, on se uslikao s najuglednijim Crnogorcima u istoriji za svoj propagandni spot. Nabrkao je u slikama sve najbolje Crnogorce do sebe samoga. Od Ivana Crnojevica, preko sviih Njegosa do Lalica, Kisa i Save Kovacevica... Ako ima iko ziv od tih porodica valjda ce se pitati otkud Momo s njima. A ja se pitam, kad je sabrao tolike junake, dje mu je Slobo i oni junaci koje je Momo poslao na Dubrovnik bez povratka. Sto se s njima ne slika. To su jedini ratnici u istoriji CG kojima nije dodjeljeno nijedno priznanje, pa neka ih makar on prizna, u korist predizborne kampanje.

P.S. Momo, tradicionalna zelja Crnogoraca je da se mrtvi dignu. Ti se ne dizi! Znas li koliko bi nas kostala repriza?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /