Nedelja, 21. septembar 1997.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Republici Srpskoj

Pale zale za Banjalukom

Proslo je vreme jednoumlja, smatraju u Socijalistickoj partiji RS. U Srpskoj stranci Krajine i Posavine zadovoljni su jer su dobili pet do sest puta vise glasova. Oko podele vlasti nece biti problema

Miso Vidovic

Za razliku od proslogodisnjih izbora, na kojima su tri vladajuce nacionalne oligarhije u Bosni i Hercegovini dobile u entitetskim parlamentima vecinu poslanickih mjesta, ovogodisnji septembarski izbori su pokazali da ce u dobrom broju opstinskih parlamenata svoj uticaj svesti na razumnu mjeru.

Zahvaljujuci Biljani Plavsic, opozicija je postigla dobre rezultate i uzdrmala do sada neprikosnovenu poziciju Srpske demokratske stranke. "Ovo su rezultati za demokratizaciju", bio je prvi komentar preliminarnih rezultata izbora opozicionih predstavnika u Banjaluci. Iako je SDS prigrabio veci dio opstina, nazire se da ova stranka polako "moze ici u penziju", komentarisu predstavnici opozicije.

Prema analizi preliminarnih rezultata, koju je uradila novinska agencija "Fles" u Banjaluci, na osnovu nezvanicnih rezultata, u 20 najvecih izbornih jedinica Republike Srpske koje imaju vise od 10.000 biraca, Srpska demokratska stranka je osvojila 42, 64 odsto glasova, Srpska radikalna stranka RS 19 odsto, a Socijalisticka partija RS 17,21 odsto. I pored ovakvih rezultata SDS se ne moze osjecati sigurnom, jer se apsolutna dominacija ove stranke moze ocekivati uglavnom u istocnom dijelu RS, dok u zapadnom dijelu s Banjalukom, taj je uticaj sveden na manju mjeru; u Banjaluci, Sipovu, Laktasima, Srpcu vjerovatno nece imati priliku da participira u vlasti onako kako je to radila proteklih sedam godina.

No, da se SDS-ova opcija ne predaje, mozda svjedoce i izjave Vojislava Maksimovica, predsjednika Kluba poslanika SDS u raspustenoj Skupstini RS, koji priznaje da u nekim opstinama Republike Srpske ova stranka nije dobila ocekivani broj glasova, ali je "nacionalna opcija u RS dobila prevagu u odnosu na socijalisticke, gradjanske i nazovi liberalne partije".

Prema onome sto je evidentno, SDS ne moze prezaliti Banjaluku. Pogotovo kada se uzme u obzir da ih je u ovom gradu pobijedio njihov "dugogodisnji ideoloski neprijatelj" i "antisrpska socijalisticka opcija". Tako ce Socijalisticka partija RS sa Srpskom strankom Krajine i Posavine, i koalicijom "Za Banjaluku", organizovati lokalnu vlast u gradu.

Dobrim izbornim rezultatima opozicione stranke kao da su bile zatecene, pa nije bilo velikih komentara. Prvi se oglasio predsednik socijalista RS Zivko Radisic, koji je rekao: "Na ovim lokalnim izborima je proslo vrijeme jednoumlja i jednostranacja i voljom gradjana su porazene opcije koje su preferirale silu i strah u RS".

U Srpskoj stranci Krajine i Posavine isticu da su "zadovoljni nezvanicnim rezultatima izbora jer smo dobili pet do sest puta vise glasova u odnosu na prosle izbore", dok u koaliciji "Za Banjaluku" smatraju da u Banjaluci nema apsolutne pobjede nijedne stranke i da prilikom postizanja medjustranackog dogovora oko podjele vlasti nece biti problema.

Najavljene su i prve, nezvanicne postizborne koalicije. Zivko Radisic je najavio da ce "Socijalisticka partija RS u cilju obezbjedjivanja vlasti politickih snaga RS tamo gdje bude potrebno ici u koaliciju sa SDS-om, a ne sa snagama van Republike Srpske".

Replicirajuci, Milorad Dodig, cija je Stranka nezavisnih socijaldemokrata postigla dobre rezultate u jednom dijelu opstina Republike Srpske, smatra da "stranke razlicitih politickih usmjerenja mogu dobro da funkcionisu zajedno"; aludirajuci na eventualno dobar uspjeh koalicija i blokova u buducem parlamentu, dodaje da "nezavisni socijaldemokrati nece biti ni u kakvoj koaliciji sa SDS-om, radikalima, HDZ-om i SDA".

Mozda ce postizborna dogadjanja u RS, smatraju neki, biti zanimljivija nego lokalni izbori, za koje jedan od glasaca rece: "Svi obecavaju nekakve promjene, a one su se dogodile prije sedam godina".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /