Ponedeljak, 22. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU RIK SRBIJE

Izbori uspeli - podataka nema

Nebojsa Rodic, sekretar RIK, nije sinoc mogao da saopsti precizne podatke o odzivu gradjana na jucerasnjim izborima

Beograd. - Dva sata nakon zatvaranja biralista Republicka izborna komisija sinoc nije bila u mogucnosti da saopsti precizne podatke o odzivu gradjana na predsednickim i parlamentarnim izborima u Srbiji. Medjutim, prema tvrdnji sekretara RIK Nebojse Rodica, na konferenciji za stampu odrzanoj oko 22.30 casova, "moze se pouzdano reci da je odziv gradjana bio masovan i da su izbori uspeli". Prema njegovim recima, izbori su protekli u fer i tolerantnoj atmosferi, bez nacelnih prigovora na tok izbornog postupka.

"Cinjenica da su zabelezeni pojedini prigovori ucesnika u izborima govori o ozbiljnosti kojom su svi politicki subjekti usli u izbore i o nastojanju organa zaduzenih za sprovodjenje i kontrolu izbornog postupka da se u punoj meri ostvari dosledna primena zakonskih resenja. Ona govori i o jednakom tretmanu svih podnosilaca lista kandidata za narodne poslanike i za predsednika Republike", rekao je Rodic.

U to vreme, kako je saopstio Rodic, u izbornim komisijama prebrojavanje glasova jos je bilo u toku. Dobijeni podaci unose se u zapisnik koji se po prvi put sastavlja u sest istovetnih primeraka, od kojih se prvi dostavlja Izbornoj komisiji odgovarajuce izborne jedinice, drugi se javno oglasava ispred birackog mesta, a ostala cetiri dobijaju predstavnici politickih stranaka i grupa gradjana koji su dobili najveci broj glasova biraca.

Rodic je za danas u 12 casova najavio novu konferenciju za novinare, jer tada ce biti poznato vise detalja o odzivu biraca, a ocekuju se i preliminarni podaci o rezultatima izbora.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /