Ponedeljak, 22. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU DEMOKRATSKE ALTERNATIVE

Najvise nepravilnosti na Cukarici

Od beogradskih opstina, najvise neregularnosti utvrdjeno je na Cukarici (izborna jedinica 4), gde su u cetiri biracka mesta uoceni glasacki listici za parlamentarne izbore sa opstine Palilula. Do 13 casova i 3o minuta, na birackom mestu 15 zabelezena su 355 listica vise, na birackom mestu 17 (Stankom partner Trebevicka 17), uoceno je 931 listica vise a na 2o (Mesna zajednica Milan Tomic Care) 6oo listica. Svi listici bili su za poslanicke kandidate i imaju vodeni zig. Takodje na birackom mestu 54 prijavljeno je 355 listica vise, ali nema pouzdanih informacija da li su i oni sa opstine Palilula. U nizu neregularnosti na ovoj beogradskoj opstini, koja je inace bitna za DA jer u njoj ima jako glasacko uporiste, na birackom mestu 21, u glasackoj kutiji se nalazilo osam listica sa Palilule - receno je na sinocnoj konferenciji za novinare Demokratske alternative.

Izborna komisija na Paliluli, kako kazu u DA, utvrdila je manjak svega 4oo listica u dve uzborne jedinice, po dvesta za predsednickog kandidata i za poslanike i to u Osnovnoj skoli "Veljko Vlahovic" i birackom mestu "Reva". Pritom, izborna komisija sa birackih mesta na Cukarici po saznanjima Demokratske alternative do 16. casova nije prijavila da je doslo do zamene listica.

Na Cukarickoj padini na birackom mestu 1o, kako kazu u DA, utvrdjeno je 12 listica manje za predsednicke kandidate, tako je umesto 2.117 na birackom mestu bilo 2.1o5 listica.

Po recima Opacica, u izbornoj jedinici 29 na Cukarici, biracki odbor, nije dozvolio pristup i pracenje izbora, predstavnicima DA u prosirenom odboru, kao ni predstavniku ove stranke koji je clan birackog odbora, uz objasnjenje da "cuvaju zakon".

U izborni stab, po recima Gorana Opacica, javio se sugradjanin Andric Dusan, koji je na birackom mestu 59, vec bio zaokruzen iako nije glasao. Takodje na birackom mestu 27 na Ceraku, kako kazu u DA, mladic je bacao letke poput glasackih listica na kojima pise zaokruzite broj cetiri (leva koalicija), a takodje letci sa slicnim upustvima deljeni su i za SPO. Ovu informaciju, kao deo iskustva sa glasanja izneo je Zivko Selakovic, predsednik Seljacke stranke Srbije, koja je na izbore izasla sa DA i Penzionerskom partijom Srbije.

U DA, naveden je primer iz Lazarevca sa birackog mesta 28, gde je uhvacen gradjanin (identitet poznat birackom odboru), koji je posedovao pet listica za predsednickog kandidata.

U Smederevskoj Palanci biracko mesto 14 (selo Rasaj), bilo je zatvoreno oko dvadesetak minuta. Za to vreme clanovi leve koalicije izneli su i fotokopirali biracki spisak, a nakon toga pozivali gradjane telefonom da dodju na glasanje, kazu u DA.

U nizu primecenih neregularnosti je i stampanje 3.5oo listica u Holdingu "Gosa", u Smederevskoj Palanci. Inace ovu informaciju prvi je javio radio Jasenica, ali i u DA su dobili slicne informacije. Takodje u Smederevskoj Palanci u pratnji pripadnika MUP - a lepljeni su plakati leve koalcije.

Nisu, prema informacijama iz Demokratske alternative, na birackom mestu broj 27 (Vozd Karadjordje), utvrdjeno je sest listica vise za poslanicke kandidate. Tako je na ovom birackom mestu umesto 14o6 zabelezeno 1412 listica.

U Bujanovcu, jedan gradjanin glasao je za njih deset. Po neproverenim informacijama, kako je receno, "u Novom Sadu u izbornoj komisiji sedeo je Sandic, koji je pucao u Ivicu Lazovica". U Negotinu biracko mesto 17 i Leskovcu biracko mesto 25, bilo je i fizickih pretnji da se izadje na izbore.

Z.M.Jevtic

DA parlamentarna stranka?

Po prvim rezultatima sa Cukarice, koji su oko 23 casa i 3o minuta, pristigli u centralu DA, sa 12 birackih mesta, sto je oko 15 odsto, kako je rekla Nada Kujundzic, podpredsednik stranke, DA ima izgleda da postane parlamentarna stranka. Tako na birackim mestima u Zelezniku i jednom u Ostruznici DA imala je vise glasova za poslanickog kandidata od drugih stranaka. Takodje, u istom broju birackih mesta (12), predsednik DA i predsednicki kandidat Nebojsa Covic, imao je najvise glasova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /