Ponedeljak, 22. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU DEMOKRATSKE STRANKE

Bojkot uspeo

Na izbore izaslo oko 50 odsto biraca u celoj Srbiji. Nastavak kampanje "za nove i fer izbore"

Beograd. - Na osnovu procena Demokratske stranke na izbore je izaslo oko 50 odsto biraca u celoj Srbiji, sto znaci da je bojkot uspeo, saopstila je Aleksandra Joksimovic, portparol DS na sinocnjoj konferenciji za novinare.

Prema podacima koji su sinoc do 22 casa stigli u DS, u Beogradu je na izbore izaslo izmedju 42 i 48 procenata biraca. Tacan broj izaslih, prema recima Srdje Popovica, portparola beogradskog odbora, u izbornoj jedinici Palilula je 47,96 odsto, IJ Vozdovac - 47,79, IJ Novi Beograd 52,16, IJ Cukarica - 50,24 procenata.

U Pancevu se izborima odazvalo 51,25 procenata glasaca, u Novom Sadu 47,8, Malom Zvorniku 42,36, Nisu 51,19 i Vrscu 49 procenata. Svi ovi podaci, prema recima Aleksandre Joksimovic su precizni i dobijeni su sabiranjem broja izaslih na svim birackim mestima u navedenim gradovima.

- Imali smo 892 kontrolora DS, koji su glasace prebrojavali ispred birackih mesta, a negde smo imali nase ljude i u birackim odborima. Takodje su nam stizali podaci koje su skupile i druge stranke, rekla je Joksimovic.

U odnosu na prosle izbore (novembar 1996), prema procenama demokrata na ove je izaslo oko 20 procenata biraca manje. "Veliki broj ljudi nije shvatio sta znaci bojkot, tako da su prekrizivali listice i tako ih cinili nevazecim", rekla je Joksimovic. Ona je saopstila da je prilikom glasanja bilo mnogo nepravilnosti. U selu Babicevo kod Leskovca gradjani su glasali bez licnih karata, ispod slike Slobodana Milosevica, a u Velikom Laolu kod Pozarevca coveku je iz kola ispala kutija sa glasackim listicima.

Srdja Popovic je upozorio da je bilo maltretiranja kontrolora DS i da se moze ocekivati da ce SPS ubaciti veliki broj listica u prigradskim beogradskim opstinama, jer su tu biracke odbore cinili samo socijalisti.

Ocenjujuci da je bojkot uspeo, Slobodan Vuksanovic, potpredsednik DS je istakao "da je ovo bila borba za 50 procenata biraca, za legitimnost izbora i da je DS u tome uspela". "DS je odrzala obecanje, koje su svi stranacki prvaci davali tokom zimskih demonstracija, da na izbore ne izlazi pod ovakvim uslovima", zakljucio je Vuksanovic.

Demokrate su najavile da nastavljaju kampanju "za nove i fer izbore na kojima ce sigurno ucestvovati".

I. Kisic

Protest predsedavajucem OEBS

Demokratska stranka je uputila najostriji protest predsedavajucem misije OEBS u Beogradu Entoniju Velsu zbog jucerasnje prepodnevne izjave da je odziv biraca mali i da se nada da ce ih do kraja dana izaci mnogo vise. "To je grubo mesanje u izbore", rekao je Vuksanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /