Ponedeljak, 22. septembar 1997.

ODRZANI PREDSEDNICKI I PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI

SPS tvdi da u drugi krug idu Lilic i Seselj

Prema nepotpunim i nezvanicnim podacima na izbore izaslo vise od polovine biraca. Demokratska stranka tvrdi da je bojkot u Beogradu uspeo. Do ponoci vecina stranaka taktizirala sa objavljivanjem podataka o rezultatima izbora

Beograd - U Srbiji su sinoc u 20 casova zatvorena sva biracka mesta na kojima su gradjani birali predsednika Srbije i 250 poslanika za republicki parlament, ali do 22 sata i 30 minuta Republicka izborna komisija (RIK), osim konstatacije da je odziv biraca bio masovan, nije mogla da objavi ni preciznije podatke o tome koliko je gradjana, od ukupno 7.208.555 upisanih u biracke spiskove, izaslo na biralista. Prema podacima iz Socijalisticke partije Srbije (SPS) u drugi krug izbora za predsednika Srbije ulaze Zoran Lilic i Vojislav Seselj. Informacije o odazivu biraca i o regulartnosti glasanja, koje su pristigle iz RIK i iz izbornog staba vladajuce stranke u suprotnosti su sa informacijama opozicionih stranaka.

Dok sekretar RIK Nebojsa Rodic tvrdi da je odziv biraca bio masovan , a tok izbora fer i demokratski, sto je potvrdjeno i u izbornom stabu koalicije levih snaga (Socijalisticka partija Srbije, Jugoslovenska levica i Nova demokratija), u izbornim stabovima opozicionih stranaka tvrde da su neregularnosti bile brojne. RIK , takodje, navodi da su izbori odrzani na svim od ukupno 9.827 birackih mesta, u svih 29 izbornih jedinica, ukljucujuci i Kosovo. Albanski izvori i zvanicnici, medjutim, tvrde da biracka mesta u sredinama sa albanskim stanovnistvom nisu ni otvarana. Na Kosovu je registrovano 1.045.376 biraca od cega je 922.000 Albanaca. Kosovo ima 1.148 birackih mesta i bira se 36 narodnih poslanika.

Dva sata nakon zatvaranja birackih mesta portparol SPS Ivica Dacic izjavio je da su izbori uspeli i da je na biralista izaslo preko 50 posto biraca, dok je u antiizbornom stabu portparol Demokratske stranke (koja je bojkotovala izbore) Slobodan Vuksanovic tvrdio da je bojkot izbora u Beogradu uspeo. Vuksanovic je naglasio da je u Beogradu na biracka mesta izaslo 42 posto biraca.

U izbornom stabu Srpskog pokreta obnove (SPO), medjutim, navode da ni u Beogradu bojkot nije uspeo.

Prema nezvanicnim i nepotpunim izvestajima iz Nisa, Kraljeva, Cacka i Kragujevca, na izbore je izaslo preko 60 posto biraca. U izbornom stabu SPO oko 22,30 casova naveli su da je odziv biraca u Srbiji bio izmedju 55 i 65 posto i da SPO, po broju glasova, vodi u centralnoj Srbiji i Sumadiji.

Izvestaci "Nase Borbe" iz izbornih stabova primetili su da su konferencije za stampu gotovo svih stranaka odlagane sto ukazuje na izvesno taktiziranje i cekanje na podatke "onih drugih".

Prituzbe na tok izbora, iako nije bilo vecih incidenata, uglavnom su stizale iz opozicionih stranaka. Prema podacima SPO, primeceno je najvise neregularnosti na Kosovu . U Pristini i Peci , kako su naveli, pojavili su se dupli biracki spiskovi. U Vranju je jedno biracko mesto zatvoreno jos u jutarnjim casovima , na Cukarici se pojavio visak glasackih listica , a na Vozdovcu je primeceno pojacano prisustvo policije na birackim mestima.

Koalicija "Vojvodina" je saopstila da je u Sremskoj Mitrovici i u Novom Sadu bilo glasanja bez licnih karata i drugih dokumenata za identifikaciju biraca.

Demokratska alternativa je saopstila da su se na Cukarici pojavili glasacki listici sa opstine Palilula, a u Nisu i Kragujevcu su sa birackih mesta udaljeni posmatraci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) koji su prebrojavali gradjane izasle na izbore. Ovim izborima prisustvuje 345 stranih posmatraca. Predstavnici posmatracke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) najavili su da ce danas objaviti prve podatke o regularnosti izbora, zasnovane na toku predizborne kampanje i toku glasanja. Konacni i zvanicni rezultati predsednickih i parlamentarnih izbora trebalo bi da budu saopsteni u sredu, 24. septembra.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /