Ponedeljak, 22. septembar 1997.

PREPODNEVNE INFORAMCIJE IZ CETIRI IZBORNE KOMISIJE U BEOGRADU

Nije bilo grubljih neregularnosti

Do 15 casova u izbornim jedinicama Palilula, Vozdovac, Cukarica i Novi Beograd na biralista izaslo 30 odsto gradjana

Beograd. - Predstavnici Izbornih komisija u cetiri Izborne jedinice na teritoriji Beograda rekli su juce za "Nasu Borbu" da nije bilo prijavljenih neregularnosti ni na jednom birackom mestu. "Bilo je nekoliko sitnijih prijava zbog toga sto su neka biracka mesta otvorena sa zakasnjenjem, ali ce Izborna komisija razmotriti sve prijavljene slucajeve, dati o tome zvanican stav i sprovesti propisanu proceduru u onim slucajevima koji to budu zasluzili, ako ih, uopste, bude bilo", rekao je Aleksandar Dubljanin, sekretar Izborne komisije u Izbornoj jedinici 1 - Vozdovac. U ostale tri izborne jedinice u glavnom gradu, kako nam je receno, nije bilo prijavljenih slucajeva neregularnosti.

Do 15 casova, juce popodne, na glasanje je u Beogradu izaslo oko 30 odsto biraca. Vecinu birackih mesta obilazile su delegacije nadleznih izbornih komisija i medjunarodnih posmatraca.

U Izbornoj jedinici 1 - Palilula, u kojoj je bilo 272 biracka mesta, predstavnici Izborne komisije nisu obilazili biracka mesta po nekom odredjenom redu, vec, kako nam je rekla Vesna Babsek, zamenik predsednika IK, "tamo gde su smatrali da je potrebno". Zvanicnih podataka, prema njenim recima, nece biti do trenutka dok clanovi IK ne prikupe sav materijal i ne ocene da li je potrebno reagovati. U ovoj izbornoj jedinici, koja broji 283.854 glasaca, nije bilo grubljih neregularnosti.

-Zabelezili smo vrlo dobar odziv jer je do 14 casova izaslo vise od 30 odsto prijavljenih biraca. Sva biracka mesta su obezbedjena predstavnicima stranaka koje su imale pravo da udju u prosireni odbor za pracenje glasanja. Sve stranke su, takodje, imale pravo da ovlaste svoje posmatrace i, koliko je meni poznato, one su to i ucinile. Na nekoliko mesta u nasoj izbornoj jedinici bili su i medjunarodni posmatraci - objasnio je Aleksandar Dubljanin, sekretar IK za Izbornu jedinicu 2 - Vozdovac, koja osim istoimene gradske opstine obuhvata i Grocku, Mladenovac i Zvezdaru. U ovoj jedinici bilo je 239 birackih mesta, a pravo da glasa imalo je 332.159 biraca.

Slicna situacija je bila i u Izbornoj jedinci 3 - Novi Beograd, u kojoj su clanovi Izborne komisije takodje obilazili biracka mesta (ukupno ih je 236) i gde je do sredine popodneva, kako nam je rekao Mladen Milovanovic, clan IK, izaslo oko 35 odsto biraca. Na ovoj izbornoj jedinici, koja obuhvata Zemun i Novi Beograd, trebalo je da glasa 331.633 glasaca.

Na nekim birackim mestima bili su juce aktivisti Centra za slobodu izbora i demokratiju koji su anketirali gradjane po zavrsetku glasanja. Vecina Beogradjana nije imala primedbe na regularnost glasanja i ponasanje clanova odbora. U Izbornoj jedinici 4 - Cukarica, na jednom od birackih mesta na Labudovom brdu, clanovi obezbedjenja su pokusali da sprece aktivistu CESID-a da obavi anketu, ali nisu uspeli. Oni koji su pristali da odgovore na anketna pitanja, uglavnom su se pozitivno izjasnjavali o regularnosti glasanja, ne dajuci nikakve primedbe. Veci deo upitanih gradjana, ipak, nije zeleo da daje bilo kakve komentare.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /