Ponedeljak, 22. septembar 1997.

AMERICKI PREDSEDNIK BIL KLINTON DANAS OTVARA DEBATU NA 52. ZASEDANJU GENERALNE SKUPSTINE UJEDINJENIH NACIJA

Jugoslavija i dalje u autu

Ministra Milutinovica mnogi ce narednih dana hteti da podsete na obaveze koje je njegov sef preuzeo u Dejtonu i posledice koje slede ako se one ne izvrsavaju

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Bez obzira sto ce predsednik Bil Klinton danas biti prvi govornik u debati na novootvorenom, 52. zasedanju Generalne skupstine Ujedinjenih nacija, niko zivi u Americi ne bi ovih dana pomenuo ni to zasedanje ni tu organizaciju (a slicno je i sa tim njenim glavnim govornikom), da se pred vikend nije oglasio TV magnat Ted Tarner sa svojom bombom od dobrotvornog priloga za UN u iznosu od ravno milijardu dolara. Vlasnik multinacionalne mreze Si-En-En objasnio je tim povodom da su mu se vec smucile price o stalnoj besparici svetske organizacije, tako da je resio da svojom ovogodisnjom zaradom na berzi (!) pomogne finansijsko ozdravljenje UN - pozivajuci, istovremeno, i svoje ostale kolege, belosvetske milijardere, da slicnim prilozima podupru "svetski parlament cija je uloga i dalje nezamenljiva".

Tarner se u Njujorku javno obavezao da ce u sledecih 10 godina svakog 1. januara uplacivati na racun UN po 100 miliona dolara, uz jednu jedinu obavezu: da te pare iskljucivo idu u fondove agencija svetske organizacije koje se brinu o gladnima, izbeglicama i akcijama za ciscenje mina na brojnim bivsim ratnim popristima sirom sveta - ali nikako i za finansiranje administracije ili mirovnih operacija tzv. plavih slemova.

Kofi Anan, generalni sekretar UN, prihvatio je, razume se, oberucke taj uslov tako da ce Tarner (sa svojom suprugom Dzejn Fondom) biti danas glavni medju pocasnim gostima na uvodnoj debati 52. zasedanja Generalne skupstine. U medjuvremenu, iz Vasingtona je u subotu stigla i ohrabrujuca izjava Medlin Olbrajt da je vlada SAD veoma zadovoljna dosad realizovanim programom strukturalnih i organizacionih reformi Ananove ekipe, tako da se moze ocekivati da ce to otvoriti prolaz isplati nagomilanog americkog duga svetskoj organizaciji koji je vec, po raznim osnovama, premasio milijardu dolara.

Amerikanci su se, naime, izborili da se njihova godisnja clanarina smanji sa dosadasnjih 33 na 25 odsto, a da participacija u troskovima mirovnih operacija bude svedena na 20, sa dosadasnjih 25 odsto. Za uzvrat, moze se ocekivati da ce Kongres pre kraja ove godine dati zeleno svetlo za uplatu nekih 800 miliona dolara od sveukupnog americkog duga, sto je od subote naovamo podiglo do nezapamcenih visina raspolozenje diplomata u staklenoj palati na obali njujorske Istocne reke. Sto bi se reklo, para ide na paru - golje iz UN prosto ne mogu da poveruju da ce im se sad odjednom, bukvalno preko noci, naci na dohvat ruke ti silne stotine miliona dolara! Isuvise lepo, da bi bilo istinito...

Sef srpsko-jugoslovenske diplomatije Milan Milutinovic - shodno uobicajenoj praksi od 1992. naovamo - boravice ove nedelje u Njujorku i koristice pristup u zgradu UN, ukljucujuci tu i delegatski salon u kome moze da se posmatra TV prenos danasnjih istupanja Bila Klintona, Jevgenija Primakova i ostalih ucesnika u generalnoj debati.

Zasad dostupne, nezvanicne informacije iz jugomisije pri UN nagovestavaju da ce nas savezni ministar imati nastupajucih dana "bogatiji nego ikad" program susreta sa kolegama iz evropskih, africkih i jos nekih zemalja, kao i ostale bilateralne kontakte koji su sastavni deo globalnog jesenjeg diplomatskog samita u vreme pocetka generalne debate na novom zasedanju svetske asambleje. Poimenicno, na tom terenu najavljeni su dosad Milutinovicevi susreti sa Klausom Kinkelom (Nemacka) i Paskalom Miloom (Albanija), a nagovestavaju se "i mnogi drugi sagovornici iz raznih zemalja, koji iskazuju interesovanje za kontakt ove vrste".

Imajuci u vidu koliko je zapela implementacija mirovnog ugovora u Bosni, koliko se pogorsava situacija na Kosovu i koliko se nista ne pomera na pravcu trazenog uspostavljanja medjusobnih diplomatskih odnosa i razresavanja deobnog bilansa medju drzava iz sastava bivse SFRJ, Milan Milutinovic bice ovih dana veoma trazena licnost za sve one predstavnike velikih sila i ostalih clanova medjunarodne zajednice koji ce prevashodno zeleti da posalju poruku upozorenja njegovom sefu u Beogradu - poruku podsecanja na obaveze koje je Milosevic preuzeo u Dejtonu i upozorenja na posledice koje ce uslediti ukoliko se na te obaveze i dalje bude oglusivao.

Paralelno sa 52. zasedanjem Generalne skupstine, u sredu ce se u Njujorku odrzati i dva za nas izuzetno vazna sastanka na nivou ministara inostranih poslova. Rec je o posrednickoj Kontakt grupi za BiH, uz ukljucivanje vise zemalja koje su na ovaj ili onaj nacin ukljucene u mirovna angazovanja na ovom balkanskom podrucju, kao i o skupu najvisih diplomatskih predstavnika drzava iz grupacije "Inicijativa za ekonomsku saradnju Jugoistocne Evrope" (SECI), koju SAD vec vise od godinu dana guraju iz sve snage. Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt predsedavace na oba ova sastanka, od kojih je za prvi vrlo verovatno, a za drugi sasvim sigurno da ce proci bez ucesca jugoslovenskog predstavnika.

Izuzece i za prijem

Povodom pocetka generalne debate, Bil Klinton imao je za sinoc zakazan u Njujorku velelepni prijem za sefove svih delegacija koje ce prisustvovati startu 52. zasedanja. Na predsednikov prijem (prema obavestenju iz americke misije) pozvano je 185 zvanica - isto onoliko koliko ce od danas punopravno ucestvovati u radu generalne asambleje. Ujedinjene nacije, medjutim, imaju 186 clanova, ali jedan od njih (kao sto se to desava u pet poslednjih godina) ostaje iskljucen iz svih regularnih tokova Generalne skupstine - SR Jugoslavija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /