Ponedeljak, 22. septembar 1997.

SAOPSTENJE IZBORNE KOMISIJE U NOVOM SADU

Bez ijednog prigovora

Izborna komisija tvrdi da nije bilo nepravilnosti prilikom glasanja, a opozicione stranke navode niz suprotnih primera

Novi Sad. Predsednicki i parlamentarni izbori u izbornoj jedinici 9 Novi Sad protekli su u regularnim uslovima, bez ijednog pismenog prigovora stranaka ili posmatraca. Na 182 biracka mesta do 18 sati je izaslo oko 50 odsto biraca, a veliki broj je glasao i kasnije - izjavio je sinoc novinarima predsednik ove izborne komisije Cedomir Prostran.

On je rekao da ce se prvi egzaktni, ali nezvanicni rezultati ovih izbora u pogledu odziva biraca znati u toku noci i ranim jutarnjim satima. Medjutim, vec sada se, po njegovim recima, moze izvesti ocena da su po odzivu biraca i regularsnosti izbori u ovoj izbornoj jedinici u potpunosti uspeli. Prostran je obavestio novinare da su novosadsku izbornu jedinicu posetili clanovi posmatracke misije OEBS Mark Reder iz Nemacke i Boris Jelovsek iz Slovenije. Medju posmatracima su bili i diplomate iz americke, francuske i ukrajinske ambasade u Beogradu.

Po procenama clanova izbornih stabova iz Koalicije "Vojvodina" i informacijama do kojih se moglo doci sinoc do 21,30 sati, odziv biraca u desetak vojvodjanskih gradova je od 50 do 70 posto - izneo je sef izbornog staba Koalicije "Vojvodina" u Novom Sadu Aleksandar Ivkovac. Tako nezvanicni i do tada dobijeni podaci kazuju da je u Novom Sadu i Zrenjaninu na izbore izaslo preko 50 odsto biraca, u Kikindi oko 65 odsto, u Sremskoj Mitrovici preko 75, u Rumi izmedju 65 i 70, u Zablju oko 60, u Titelu izmedju 60 i 65, u Subotici vise od 65, u Pancevu preko 50, u Somboru oko 53 odsto. Novinarima je iznet i nezvanican podatak da je u Vatinu, od izaslih biraca, 39 odsto glasalo za Koaliciju "Vojvodina". Prema podacima clanova izbornih stabova ove Koalicije u selima oko Sremske Mitrovice, mimo propisa, bilo je dozvoljeno glasanje uz - pretplatnu autobusku kartu! Kada je rec o kontaktima sa posmatracima OEBS, portparol Ivkovac je rekao da je izborni stab Koalicije "Vojvodina" izuzetno nezadovoljan, jer susreta da gotovo da nije ni bilo.

Do 14 casova glasalo 25,63 odsto

Koalicija "Vojvodina" posebno "budno" pratila je tok glasanja u novosadskoj izbornoj jedinici, koju je njen izborni stab "stopostotno pokrio kontrolorima i uspostavio informativnu mrezu". Prema njihovim podacima iz vise od 70 odsto birackih mesta do 14 casova u proseku je na biralista izaslo 25,63 odsto birackog tela.

U opozicionim politickim stranakama, za razliku od predsednika novosadske izborne komisije Cedomira Prostrana i izbornih stabova gradskih organizacija stranaka levog bloka, registrovano je vise nepravilnosti prilikom glasanja. U sedistu vojvodjanskih reformista ukazali su da se na jednom broju birackih mesta glasalo bez pokazivanja licnih karti, skrenuli su paznju i na pojavu da izvestan broj biraca nije bio upisan u biracke spiskove. Liga socijaldemokrata Vojvodine zamerila je da se identitet biraca proveravao na osnovu razlicitih dokumenata, cak i uz pomoc pretplatne karte za autobuski prevoz. Zbog toga je ovim povodom zatrazeno zvanicno tumacenje Republicke izborne komisije. Ova stranka je upozorila da su aktivisti SPS i Srpske radikalne stranke otvoreno agitovali protiv poslanickih kandidata koalicije "Vojvodina" na birackom mestu 114 u Novom Sadu.

Srpska radikalna stranka je obavestila novinare da je utvrdjeno da su pozivi za glasanje upuceni i jednom broju umrlih Novosadjana. Na slicnu pojavu ukazala je i nekolicina gradjana koji su pozvali redakciju "Nase Borbe". Nas list je upozoren da su na izbore pozivani i oni koji su se davno odselili iz Novog Sada. Tako je cela jedna porodica koja je zivela u Dunavskoj ulici 26 i koja se pre 20 godina iselila u Kanadu, dobila pozive za glasanje uprkos cinjenici da je odjavila prebivaliste u Novom Sadu.

Srpski pokret obnove ukazuje da je na birackom mestu 71 u Kisacu nedostajalo 200 listica za poslanicke izbore i osam za predsednicke, da je u Osnovnoj skoli "Vuk Karadzic" bilo glasanja bez licne karte i da su u Rakovcu i Starom Rakovcu dva clana prosirenog birackog odbora iz Sps imali resenja za po dva biracka mesta. U Gradskom odboru SPO isticu primer izborne kampanje tokom izborne cutnje: lokalna radio stanica u Backom Petrovcu je juce u prepodnevnoj informativnoj emisiji pustila snimak otvaranja pogona "Hemofarma" u Backom Petrovcu na kojem su govorili poslanicki kanidati i funkcioneri SPS, Pankov, Djunic, Perosevic, Stojkovic i neki drugi. Potom je emitovan snimak otvaranja hale u Maglicu i na kraju sve to ponovljeno i na slovackom jeziku.

E. D. L.

Agitovanje "civila"

Predsednik izbornog staba LSV u Zrenjaninu Boran Kostres izjavio je "Nasoj Borbi" da je u subotu prilikom prebrojavanja glasackih listica bilo problema s obzirom da clanovi prosirenog sastava birackih odbora i neki clanovi komisije na dsetak mesta nisu mogli da prisustvuju brojanju. Clanovi prosirenog sastava birackih odbora na nekim birackim mestima nisu bili primani odmah po otvaranju mesta u 6.30 sati, vec je to ucinjeno tek nakon Ligine intervencije, sto znaci da su pristupili birackim mestima sa zakasnjenjem od sat - sat i po.

Izborni stab LSV je upozorio da su u mestu Kovacica milicioneri u civilu ispred svih birackih mesta upucivali birace da glasaju za predsednickog kandidata levice Zorana Lilica. Na nepravilnosti se ukazuje i u Izbornoj jedinici 10 - Vrbas na birackim mestima Vajska i Selenca. U Vajskoj do 11 sati clanovima prosirenog birackog odbora nije bilo dozvoljeno da rade. U Selenci su clanovi birackog odbora sugerisali gradjanima da glasaju za kandidate leve koalicije. O tome su obavesteni posmatraci OEBS-a.

Suzavac pred cutnju

Samo nekih pola sata pre zvanicnog stupanja na snau izborne cutnje na ekipu koaliciuje "Vojvodina" koja je lepila plakate u Sremskoj Mitrovici, ispred sportske hale "Pinki" iz "mercedesa" sa registarskom oznakom SM 121-521 bacena je kutija sa suzavcima, sa razdaljine oko 30 metara. Deset minuta docnije nadrugu ekipu ove koalicije koja je plakate lepila u blizini zgrade Sluzbe za platni promet iz istog automobila bacena je takodje kutija suzavca.

Ovo je saopstila koalicija "Vojvodina", navodeci da su oba slucaja prijavljena dezurnoj sluzbi u Sekretarijatu MUP-a, a upucen je poziv i Nadzornom odboru i posmatracima OEBS-a da povodom ovih incidenata reaguju. U saopstenju koalicije se, inace, tvrdi da je pomenuti "mercedes" iz kojeg su suzavci baceni "vrlo cesto parkiran ispred sedista Opstinske organizacije JUL-a u Sremskoj Mitrovici", te da je "u noci kada su suzavci baceni u tom autu vidjen Predrag Marinac, jedan od aktivista te organizacije".

Koalicija "Vojvodina" saopstila je, takodje, da jeuoci izbora zabelezen i napad na njene prostorije (sediste Lige socijaldemokrata Vojvodine) u Futogu, gde su razbijena vrata i oglasna tabla.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /