Ponedeljak, 22. septembar 1997.

NIS

Radikali odbili delegaciju OEBS

Delegacija OEBS obisla sedista Izborne komisije, SPO i SPS a radikali im porucili da "nisu pozeljni". Aktivisti SOP besplatno delili "Srpsku rec", a u letku "Studentskog protesta 97-98" Draskovic optuzen za saradnju sa komunistima

Nis. - Sekretar Izborne komisije izborne jedinice 23 Nis Dragan Zdravkovic izjavio je juce oko 16 casova da je u citavoj izbornoj jedinici, kao i u Nisu do podneva izaslo "oko 30 odsto biraca". U ovoj izbornoj jedinici 324.684 gradjanina izjasnjavace se o listamama 12 politickih partija i jedne grupe gradjana.

"Do ovakve, prve nezvanicne procene dosli smo metodom uzorka obzirom da biracke komisije nemaju zakonsku obavezu da nam dostavljaju ovakve podatke", rekao je Zdravkovic u izjavi za "Nasu Borbu".

On je rekao da do tog vremena izbori "proticu u najboljem redu", te da izbornoj komisiji "nije stigao prigovor ni jednog birackog odbora, niti politicke stranke".Prema njegovim recima,"bilo je nekih nesporazuma u prvom satu izbora", ali su oni razreseni.

Zdravkovic je dodao da je izbornu komisiju cetiri puta posetila delegacija OEBS, ciji je sef Dik Endrijus boravio u njenom sedistu i juce."Oni su se interesovali za tok, postupak i tehniku u izbornom procesu i od nas su dobili sve potrebne informacije", rekao je on. Dik Endrijus je posetio i sedista SPS i SPO, dok mu je iz sedista SRS u Nisu javljeno da njegov dolazak "nije pozeljan".

"Na petnaestak birackih mesta u gradu clanovima birackih odbora iz SPO nije bilo dozvoljeno da aktivno ucestvuju u radu, vec da budu samo posmatraci. Posle mog obilaska tih birackih mesta, oni su vraceni u odbore, ali je neizbvesno da li ce tako ostati do kraja izbornog dana.Posebno je razocaravajuce sto zamenicima clanova birackih odbora nece biti dozvoljeno da prisustvuju brojanju glasova nakon zavrsetka izbora. To znaci da su opet moguce mucke", rekao je juce po podne zamenik clana SPO u izbornoj komisiji i predsednik gradske vlade Branislav Jovanovic, i dodao da je "odziv biraca u Nisu iznad ocekivanja", te da je do podne "izaslo oko 30 odsto gradjana".

U sedistu njihovog kolacionog partnera na lokalnom nivou, niskih demokrata, su u isto vreme tvrdili da je do podne izaslo "izmedju 10 i 20 odsto" gradjana Nisa. Demokrate ovo tvrde pozivajuci se na izvestaje svojih aktivista koji su "sedeli ispred birackih mesta i brojali glasace". U izbornom stabu SRS su saopstili da izbori proticu "u najboljem redu".

Dan pred izbore najagilniji su bili aktivisti SPO, koji su u gotovo svim delovima grada ubacivali propagandni materijal, u kojem je centralno mesto pripalo "pismu" Vuka Draskovica. Oni su cak i na ulasku u pojedine zelene pijace gradjanima besplatno delili primerke "Srpske reci". Istovremeno,u centralnim delovima grada "nepoznata lica" su bacala na ulicu ili u postanske sanducice letke sasvim drugacijeg sadrzaja,koje je navodno potpisao "Studentski protest 97-98".

"Pozivamo casnu vecinu u SPO, koju cine ljudi kao sto su Borivoje Borojevic ili Ilija Radulovic, da ustanu i kazu: Stop Vukovoj tiraniji. Beograd je svet, ajmo ajde svi u napad, zajedno. Stop Vuku Draskovicu, koji se odrekao protesta...i saradjuje sa komunistima dok nase kolege hapse", navodi se u letku "Studentskog protesta 97-98", uz poruku da "one koji su se prodali vlasti" i "ucestvuju u lazima i kradji" opet cekaju pistaljke.

Z. Miladinovic

Dozirano cutanje

Izborna komisija u izbornoj jedinici 23 Nis nije samo juce "cutala" za novinare pojedinih medija. I pre 21. septembra ona nije zvala na pres konferencije, niti je dostavljala saopstenja novinarima beogradskih dnevnika "Nasa Borba", "Demokratija", "Blic", "Danas" i agancija Beta i FoNet. Uprkos saopstenju predsednika Nadzornog odbora za pracenje izbora u Srbiji Ivana Radosavljevica da su "nadlezni organi duzni da pod jednakim uslovima dostavljaju podatke o toku izbornog procesa" ove redakcije su ostale uskracene za zvanicne informacije o broju upisanih biraca u izbornoj jedinici 23 Nis, kao i svim aktivnostima ove komsije u predizbornom periodu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /