Ponedeljak, 22. septembar 1997.

PRIZREN

I mrtvi na spiskovima

Prizren. - Kosovski socijalisti nista ne prepustaju slucaju. Zacrtani plan da se na ovim izborima u Pokrajini dobiju 42 republicka poslanika iz redova SPS-a, bar kako su dan pre izbora tvrdili clanovi ove stranke, mora posto-poto da se realizuje. Da cilj opravdava sredstva dokazali su dogadjaji na glasackim mestima u prizrenskoj opstini. Po recima Dragise Stanojevica, predsednika Okruznog odbora SRS za Prizrenski okrug, najpre im nisu prihvatili jedan broj clanova izbornih komisija. Jedno slovo, odnosno, jedna pogresno upisana cifra iz licnog broja bili su povod da ne dobiju "zeleno" svetlo za pracenje izbora. Ovo je cudno tim pre jer je RIK iz izborne jedinice 29 Pec (ne)namerno napravila ove propuste. Bozidarka Milosavljevic, koja je ispred SRS-a bila posmatrac, oko 13 sati je izbacena sa glasackog mesta. Istu sudbinu doziveo je i Petar Filipovic koji je takodje oko 13 sati izbacen sa birackog mesta 53 u Prizrenu. Jedno vreme, kako tvrdi Stanojevic, posmatrac i clan SRS bili su izbaceni, pa kasnije ponovo vraceni na izborno mesto u Mamusi, gde gotovo iskljucivo zive Turci. Na birackim spiskovima bila su i imena nekoliko pokojnika koji su umrli pre cetiri do pet godina.

Sluzbenim posmatracima ispred partija i OEBS-a (njih je u izbornoj jedinici 29 - Pec bilo 14) "pomagali" su i policajci u civilu.

Predstavnik OEBS u Prizrenu nagovestio je odredjene neregularnosti, ali je odbio da kaze za javnost bilo sta. Rekao je samo da ce o svemu sto je video obavestiti centralu u Beogradu koja ce kasnije na konferenciji za stampu sve da obelodani.

E. M.

Napadnut posmatrac OEBS

Pec. - Kako "Nasa Borba" iz dobro obavestenih izvora saznaje u Peci je juce, u posle podnevnim satima napadnut posmatrac OEBS, inace, Svedjanin. Njega je fizicki napao Toma Trifovic, clan izborne komisije ispred vladajuce SPS stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /