Ponedeljak, 22. septembar 1997.

SINOC STRANKE SAOPSTILE PRVE PODATKE O IZLASKU NA IZBORE U NISU

Nedodirljivi biracki spiskovi

Kontrolorima SPO i SRS nije dozvoljeno da rade sa birackim spiskovima. Na biralista izaslo izmedju 53 i 67 procenata glasaca

Nis. - U izbornoj komisiji izborne jedinice 23 Nis sinoc oko 22 casa nije bilo moguce dobiti zvanicne podatke o izlasku gradjana na izbore.Prema nezvanicnim i preliminarnim podacima iz ove komisije na biralista u samom gradu Nisu izaslo je "oko 53 odsto" od ukupno 207.910 biraca.

U izbornom stabu SPO zamenik clana ove stranke u izbornoj komisiji Branislav Jovanovic je saopstio da je na biracka mresta u Nisu i okolnim selima izaslo "od 65 do 67 odsto" gradjana."Izbori su uglavnom protekli u redu i mi nemamo nikakvih primedbi na njihov tok.U pocetku nasim clanovima u birackim odborima nije dozvoljen aktivan rad, vec su svedeni na posmatrace, ali smo taj problem otklonili.Nasa najveca primedba ostaje cinjenica da nasim clanovima u birackom odboru nije bilo dozvoljeno da rade sa birackim spiskovima", rekao je Jovanovic i dodao da to moze biti veliki problem jer su sa spiskovima "rukovali" pripadnici SPS i JUL koji znaju sve njihove "prednosti" i "mane".

On je dodao da ce SPO u Nisu dostaviti primedbu IK ukoliko zamenicima clanova njihove stranke u birackim odborima ne bude dozvoljeno da ucestvuju u brojanju glasova."Sve ove informacije dali smo delegaciji OEBS, kao i predstavniku britanske ambasade Dzulijanu Brajtvajtu koji je, po nasem uputstvu posetio niski Kazneno popravni dom, Vojsku Jugoslavije, Gerontoloski centar i MK 'Djuka Dinic' u kojoj je bilo najvise problema i koja je licila na izborno mesto iz novembra prosle godine", rekao je on.

U izbornom stabu SPS njegov predstavnik dr Zoran Radovanovic je saopstio da je u Nisu izaslo "preko 55 odsto gradjana",u Pirotu "preko 60 odsto", u Dimitrovgradu "preko 70 odsto", u Gadzinom Hanu "preko 60 odsto", u Svrljigu "preko 60 odsto", u Beloj Palanci "preko 65 odsto", a u Babusnici "preko 65 odsto". On je rekao da su "sve primedbe SPS upisane u zapisnike na biralistima" i da ce biti dostavljene izbornoj komisiji.

"U Nisu i celoj izbornoj jedinici je izaslo vise od 60 odsto biraca.Nije bilo krupnih incidenata, ali je bilo sitnijih propusta. Biracka mesta 98 i 99 u OS "Njegos"su otvorena kasnije jer je u dvoristu bilo letaka SPO,u Trupalu nije dozvoljeno starijim osobama da glasaju jer nisu imala upisan maticni broj u licnoj karti, mada im zakon to dozvoljava. Jedan broj nasih clanova nije bio upisan u biracke spiskove, mada se u njima nalazio na predhodnim izborima. Na vecini birackih mesta nasim kontrolorima nije dozvoljen rad sa birackim materijalom, vec je bilo pokusaja da se oni svedu na posmatrace", rekao je na sinocnoj pres konferenciji sef izbornog staba SRS Dragoljub Stamenkovic.

On je dodao da je "tacno" da predstavnici SRS u Nisu nisu dozvolili posmatracima iz OEBS da ih posete. "Mi ne saradjujemo sa njima i oni nemaju sta da traze u SRS", rekao je Stamenkovic i dodao da su prvi rezulati izbora koji su pristigli u SRS "ohrabrujuci".

Z.Miladinovic

Rekla kazala

"Imamo samo veoma nezvanicne i vrlo preliminarne rezultate, pa ih ne bi saopstavali. Sve primedbe koje imamo se zasnivaju na "rekla kazala", obzirom da smo ih dobijali iz drugih stranaka",rekli su nam u izbornom stabu DS u kojem je trajala antiizborna zurka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /