Ponedeljak, 22. septembar 1997.

VALJEVO

Kukasti krst za demokrate

Valjevo. - Na 370 birackih mesta u Izbornoj jedinici 12, Valjevo jucerasnji izbori poceli su na vreme i bez vecih problema. Doduse, u selu Kovacici i na Divcibarama bilo je pokusaja da se clanovi birackih odbora iz opozicionih stranaka preimenuju u "posmatrace". Na nekim birackim mestima, poput onoga u zgradi Poljopivredne skole u Valjevu, uoceno je da predsednik birackog odbora "zaviruje iza paravana". Posle prigovora upucenih Izbornoj komisiji za ovu izbornu jedinicu problemi su otklonjeni.

U Izbornom stabu SPO uputili su prigovor Izbornoj komisiji IJ 12 - Valjevo zbog toga sto je, posebno u selima, uocena pojacana aktivnost pripadnika MUP, u uniformama ali i inspektora u civilima, sto se smatra "dodatnim pritiskom na birace". U Podgorici, javio je dopisnik Radio Valjeva, clanovi birackih odbora iz redova Srpske radikalne stranke stavili su primedbu na cinjenicu da se glasa bez licnih karata.

Prigovor je odbijen jer su biracki odbori zauzeli stav da se gradjani medjusobno poznaju, pa posebna identifikacija i nije neophodna.

U samom gradu, na birackim mestima u zgradi SO Valjevo, nisu ispostovani propisi o neisticanju propagandnog stranackog materijala na 50 metara od birackog mesta. Zgrada SO Valjevo je na Gradskom trgu, na kojem je, posle predsednicke konvencije Zorana Lilica, ostao kompletan "eksterijer".

Uz posmatrace OEBS, u Valjevu je juce boravila i delegacija Belorusije. Nju je predvodio Milorad Ilic, predsednik SO Valjevo, koji je i predsednik Izbornog staba socijalista. U izjavi za Radio Valjevo, Ilic je ocenio da "izbori proticu u najboljem redu" i izrazio zadovoljstvo posetom delegacije "iz prijateljske zemlje", s obzirom na to da "posmatraci OEBS umeju jedan izvestaj da daju na licu mesta, a posve drugaciji u svojoj centrali".

Izborna komisija Izborne jedinice 12 - Valjevo nije odgovorila na prigovore SPO, SRS i predsednickog kandidata mr Predraga Vuletica (Liberalno-demokratske stranke) iz Valjeva, koji su upuceni zbog cinjenice da je ovdasnji nedeljnik "Napred" u broju od petka (sa datumom od cetvrtka), uz ostalo, na placenoj strani SPS objavio i faksimile glasackih listica za predsednika Srbije i parlamentarne izbore u IJ 12, sa zaokruzenim rednim brojevima ispred imena kandidata "levog bloka" Zorana Lilica i prim.dr Miroslava Sreckovica. Nezvanicno saznajemo da je stav predsednika Izborne komisije da se "ne radi o glasackim listicima", dok je Milorad Ilic primedbe iz opozicije osporio tvrdnjom da "predsednicki listic" u "Napred" nije bio plave boje "kako pise", vec beo!

B. Vicentijevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /