Ponedeljak, 22. septembar 1997.

REVOLT POTOMAKA I RODBINE LICNOSTI IZ PREDIZBORNOG SPOTA MOMIRA BULATOVICA

Zloupotreba istorije u politicke svrhe

Od Bulatovica se trazi da iz svog televizijskog spota ispod slogana "neka bude istina" odmah "izbrise" Njegosa, Kralja Nikolu, Janka Vukotica i Danila Kisa

Podgorica. - Princ Nikola Petrovic Njegos, Janko Vukotic i Danica Mitrovic-Kis ostro su reagovali zbog koriscenja njihovih slavnih predaka i clanova porodice u propagandne politicke svrhe. Reagovanje je upuceno Momiru Bulatovicu, koji je u svom propagandnom televizijskom spotu ispod slogana "Neka bude istina" dao fotografije najznacajnijih istorijskih i kulturnih licnosti Crne gore, medju kojima i svetskog Petra Cetinjskog, Petra Petrovica Njegosa, kralja Nikole, Janka Vukotica i Danila Kisa.

"Jos jednom se manipulise imenom moje porodice u politicke svrhe. U, do danas, nedostignutim proporcijama nikad ime Petrovica nije tako unizeno. Spot kampanje gospodina Bulatovica je sraman" - smatra princ Nikola Petrovic Njegos, koji ovih dana boravi u Crnoj Gori. On se pita kako moze "jedna slavna i casna dinastija Crne Gore da ima veze sa covjekom cije ce ime ostati vezano za jedan od najgorih perioda nase istorije".

Nasljednik serdara Janka Vukotica (istog imena) u pismu glavnom i odgovornom uredniku Televizije Crne Gore kaze da je Bulatovic uradio svoj predizborni spot bez pitanja i saglasnosti porodice Vukotic. "Sve nam to pada utoliko teze sto su lik i djelo serdara Janka Vukotica zloupotrebljeni i naruzeni ni od koga drugoga nego od predsjednika Crne Gore, cija bi prva duznost bila, da je vakta, upravo da od ovakvih radnji zastiti istorijske licnosti Crne gore" - kaze se u pismu.

Janko Vukotic, mladji, naglasava da bi takodje protestovao i u situaciji kad bi se djelo njegovog djeda serdara Janka Vukotica "na bilo koji nacin moglo povezati sa aktivnostima - i na ovom zalosnom primjeru vidimo kakvim - gospodina Momira Bulatovica". On od glavnog i odgovornog urednika Televizije zahtijeva da "bezuslovno obustavi emitovanje nedolicnog predizbornog spota doticnog prdsjednickog kandidata", obavjestavajuci ga istovremeno da je u vezi sa tim angazovao advokata u cilju dobijanja zakonske satisfakcije.

I sestra Danila kisa Danica Mitrovic-Kis obratila se uredniku Televizije, zahtijevajuci da se slika njenog brata iz Bulatoviceve reklame "odmah izuzme iz daljeg emitovanja". Njen advokat Vladimir Djuranovic uputio je pismo Momiru Bulatovicu u kome ga obavjestava da je opunomocen da preduzme "potrebne zakonske radnje" radi zastite imena i djela poznatog knjizevnika. "U skladu sa tim trazim da odmah prestanete sa koriscenjem Vaseg promotivnog spota u kojem se pojavljuje fotos Danila Kisa, kao i da se uzdrzite od upotrebe lika i djela Danila Kisa u Vasoj predizbornoj kampanji i uopste u Vasoj politickoj djelatnosti na bilo koji nacin" - kaze se u pismu.

Mirjana Miocinovic, kojoj je kao supruzi i prijatelju Kis prepustio svoju knjizevnu zaostavstinu, izjavila je podgorickim "Vijestima" da je "Kis bio privrzenik istine i da je cijelog zivota govorio o pogubnim posljedicama dviju totalitarnih ideologija - komunizma i nacionalizma - cija je zrtva i sam bio". "I staviti ga u kontekst jednog politickog programa koji je posljednji izdanak tih ideologija, predstavlja zloupotrebu najnize vrste, za koju su jedino kadre autoritarne partije i licnosti koje smatraju da im je sve dopusteno" - konstatuje gospodja Miocinovic.

U Izbornom stabu Momira Bulatovica juce nijesmo uspjeli da dobijemo komentar pomenutih reagovanja, zato sto su svi bili angazovani na izbornoj kampanji pa ih je bilo tesko pronaci.

B. I. Milicic

Marketing "iznad" glavnog urednika

Vrsilac duznosti glavnog i odgovornog urednika Televizije Crne Gore Milorad Dugo Djurkovic izjavio je novinaru "Nase Borbe" da on nema nikakav uticaj na marketing.

"Ja bih bio duzan da sa pozicije glavnog urednika nesto preduzmem u vezi sa spornim spotom, ali to je iznad mojih nadleznosti", rekao je Djurkovic, objasnjavajuci to "pomalo neregularnim odnosima u vrhu Televizije". "Jednostavno, ja ne znam kako da tu intervenisem", naglasio je Djurkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /