Ponedeljak, 29. septembar 1997.

DEMOKRATE SE NECE POJAVITI NA SUTRASNJOJ SEDNICI SKUPSTINE BEOGRADA KOJU JE ZAKAZAO POTPREDSEDNIK MILAN BOZIC

Prinudna uprava za Beograd?

Milan Bozic zakazao vanrednu sednicu Skupstine grada za 30. septembar sa jedinom tackom dnevnog reda - smena gradonacelnika. DS tvrdi da je sednica sazvana nelegalno, a protiv Bozica podneta krivicna prijava. Demokrate ce za sednicu Skupstine grada koju je gradonacelnik Zoran Djindjic zakazao za 7. oktobar podneti inicijativu za smenu funkcionera SPO

Smena po hitnom postupku?:
Zoran Djindjic i Milan Bozic

Odbornici Demokratske stranke nece prisustvovati sednici Skupstine grada Beograda koju je po hitnom postupku za sutra zakazao Milan Bozic, potpredsednik Skupstine i, kako nezvanicno saznajemo, nece postovati odluke koje budu na njoj donete "jer je ona nelegalno sazvana". Jedina tacka dnevnog reda na toj sednici je Predlog za razresenje predsednika gradske skupstine Zorana Djindjica.

Na sednici gradske skupstine koju je za 7. oktobar, pre Bozica, zakazao Zoran Djindjic, odbornici Demokratske stranke podnece incijativu za razresenje svih funkcionera Srpskog pokreta obnove u gradskoj skupstini (ukljucujuci i Bozica). Istovremeno demokrate ce traziti i smenu Veselina Boskovica, direktora Direkcije za gradsko gradjevinsko zemljiste i Veselina Jovicevica, direktora JKP beogradske pijace, takodje clanova SPO.

Sazivanjem sednice za 30. septembar Bozic je, kako su saopstile demokrate, prekrsio Statut Skupstine grada zbog cega je protiv njega gradonacelnik Djindjic podneo krivicnu prijavu. Prema recima Srdje Popovica, odbornika Demokratske stranke, potpredsednik grada moze, po Statutu, sazvati skupstinu samo u odsustvu gradonacelnika. "Djindjic je sve vreme bio tu, deset metara od Bozicevog kabineta i redovno je obavljao svoju funkciju," tvrdi Popovic.

Kruniceva naredba odbornicima SPO

Spasoje Krunic, predsednik Izvrsnog odbora Beograda, uputio je Naredbu svim odbornicima SPO da se danas pojave na sednici Odbornicke grupe te stranke u gradskoj skupstini koja ce se odrzati u sedistu partije, saznaje "Nasa Borba". Odbornicima se naredjuje i da prisustvuju sednici gradske skupstine zakazane za sutra.

Ukoliko na skupstinsku sednicu zakazanu za 30. septembar ne dodju radikali, da bi se postigao kvorum neophodno je da dodju svi odbornici Srpskog pokreta obnove i Socijalisticke partije Srbije. Odbornika, SPO ima 33, a socijalista 23 u gradskoj skupstini. Samo sa odbornicima SRS i SPO takodje je nemoguce postici kvorum.

Djindjic, je inace 25. septembra zakazao devetu sednicu gradske skupstine za 7. oktobar. U materijalu koji su dobili gradski odbornici, i na kojima je pomenuti datum, ona je najavljena kao nastavak nezavrsene devete sednice, sa jedinom tackom dnevnog reda - nasilje nad advokatom Nikolom Barovicem i nezakoniti postupci opstinskih organa u Zemunu.

Sledeceg dana (26. septembra), u gradonacelnikov kabinet, stize incijativa odbornika Srpskog pokreta obnove za smenu gradonacelnika i zahtev da se za 30. septembar zakaze deseta sednica po hitnom postupku na kojoj ce se o tome raspravljati. Inicijativu je osim 33 odbornika SPO, potpisalo i cetiri radikala.

Gradonacelnik istog dana, nalaze sekretaru Skupstine, Biljani Kajganic (SPO) da tu incijativu uvrsti u dnevni red sednice koju je ranije zakazao za 7. oktobar i obavestava je da ce "svi zaposleni u gradskoj upravi koji budu ucestvovali u nelegalnom zakazivanju i eventualnom odrzavanju sednice Skupstine grada van termina koji je odredio predsednik Skupstine, snositi sve zakonske posledice".

Milan Bozic, u dopisu datiranom takodje na 26. septembar, nalaze Biljani Kajganic da preduzme sve radnje za sazivanje sednice po hitnom postupku za 30. septembar, a da ce pozivno pismo odbornicima potpisati on kao potpredsednik gradske skupstine, zbog odsustva gradonacelnika. Tako, poziv odbornicima, za 10. sednicu skupstine grada koji je uputio Bozic nosi datum 26. septembar.

Prljavi posao za socijaliste

Kao razlog zbog koga je SPO sazvao hitnu sednicu gradske skupstine, DS u svom saopstenju navodi "uslov koji su toj stranci postavili SPS i JUL - da ce sa njima uci u pregovore oko ulaska u vladu tek kada im predaju Beograd i Nis".

Goran Vesic, clan gradske Vlade iz DS-a je ostro osudio Vuka Draskovica, navodeci da "njegova zurba da sazove sednicu pre drugog izbornog kruga jasno pokazuje da predsednik SPO mora da obavi jos jedan prljavi posao za socijaliste".

- To mu ne bi bilo prvi put, jer je 1992. godine na slican nacin predao socijalistima tadasnje opozicione opstine - Stari grad, Savski venac, Vozdovac, Topolu i Mionicu, kaze Vesic.

Ukazujuci na jos jednu nepravilnost u Bozicevom sazivanju skupstine, Srdja Popovic istice da je on zakazao desetu sednicu, a da prethodna deveta nije zavrsena. "To je uradio samo jos Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije, kada su donesili Zakon o izbornim jedinicama," podseca Popovic.

Prema njegovim recima, koverte u kojima su odbornici primili Bozicev poziv za skupstinsku sednicu, nisu kako je zakonski predvidjeno, pecatirane, za razliku od Djindjicevih.

Odrzavanje sednice koju je Bozic zakazao, prema Popovicevom misljenju, moze biti osnov za zavodjenje prinudne uprave u Beogradu, buduci da je ona nelegalno sazvana. "Sada cemo videti ko ce doci na sednicu, i ko ce prekrsiti Statut," dodaje Popovic.

I. Kisic

MILAN BOZIC, POTPREDSEDNIK SKUPSTINE GRADA

"Legitimitet sednici dace odbornici, a ne kaprici"

Vanredna sednica Skupstine grada zakazana je za 30. septembar na zahtev trecine odbornika u Skupstini grada, rekao je za "Nasu Borbu" Milan Bozic, potpredsednik Skupstine grada.

Legitimitet sednici, kako tvrdi Bozic ne daju kaprici i medjusobna prepucavanja, nego vecina odbornika i to nema veze sa predsednikom ili potpredsednikom. Odbornici su zahtevali hitno zakazivanje sednice, ali gradonacelnika Zorana Djindjica tada u Skupstini grada nije bilo.

Na pitanje zasto se zakazuje sednica sedam dana pre nego sto ju je zakazao gradonacelnik i da li je to povezano sa drugim krugom izbora, Bozic je rekao da "istice zakonski rok po kome je utvrdjeno vreme izmedju dva uzastopna zasedanja Skupstine grada i nema govora o bilo kakvoj povezanosti sa republickim izborima".

"Zakazivanjem vanredne sednice nije prekrsen Poslovnik. Prica gospodina Djindjica o krivicnom delu je neosnovana. Mogu da zakljucim samo da je rec o necijoj nervozi, a cijoj videcemo. Ako bude dovoljan kvorum, sednica ce se odrzati bez obzira na to da li ce je voditi predsednik ili potpredsednik Skupstine grada", kaze Bozic.

Prema recima Bozica na sednici ce se raspravljati o inicijativi za razresenje gradonacelnika. Inicijativu je potpisala vecina odbornika iz Srpskog pokreta obnove, Socijalisticke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

T. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /