Ponedeljak, 29. septembar 1997.

Koalicija bratskih snaga

Srdjan D. Stojanovic

Zahtev odbornickih grupa SPO u Beogradu i Nisu za smenu gradonacelnika samo do kraja razotkrivaju pravu prirodu "najvece opozicione stranke u Srbiji". Valjda vise nema naivnih koji veruju da je Dusko Mihajlovic i njegova Nova demokratija jos posle izbora 1993. "prebegla" iz redova "i znenadjenog" DEPOS na stranu levice; da je iste godine koalicija SPS - SPO slucajno nastala u skupstini beogradske opstine Savski venac, a kasnije uspesno funkcionisala kao prinudna uprava opstine St ari grad...

Posle izbora (kakvi god oni bili), sve tri glavne stranke su pocele da pominju eventualne koalicije. Ivica Dacic je na jednoj od konferencija za stampu objasnio da je uspeh radikala ostvaren kopiranj em mnogih programskih nacela SPS, dok SPO i predsednik SRS vec prizivaju "programske koalicije", koje su (za naivne sledbenike) nuznost politickog delovanja u Srbiji... Cinjenica je da su ove tri str anke u stvari ideoloski bliske (vlast po svaku cenu), pa im mozda i nece biti tesko da nadju programske slicnosti.

Prava istina je sledeca: ukoliko SPO i SRS ne naprave koaliciju bez levice, za sta imaju dovoljan broj poslanika u novom parlamentu, pokazace da zapravo nisu opozicione i antikomunisticke stranke. Da li su to policijske ili psihijatrijske stranke, neka prosude sami biraci i presudu izreknu na nekim sledecim izborima, ako ih ikada vise i bude. Ukoliko bilo koja od ove dve stranke stupi u koalicij u sa levicom, to znaci da je sve vreme u dosluhu sa vladajucom strankom. Medjutim, u tom slucaju je i ona druga stranka (koja prividno nije usla u vladajuci savez) u tajnom dogovoru sa levicom, radi produzavanja iluzije visepartijskog sistema i opozicionarstva. Eventualna trojna "vlada narodnog jedinstva" je mozda najpostenija varijanta lopovluka, gde se bar niko ne folira pred narodom.

Kumovski tandem ima istorijsku priliku da napravi preokret. Njime bi unistili levicu, a potpuno razbili blok demokratskih snaga koje su bojkotovale izbore. Ne treba samo zaboraviti da je jedna takva sansa vec propustena posle izbora 1992. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /