Ponedeljak, 29. septembar 1997.

POLITICKA NESTABILNOST UGROZAVA UGOVOR "ZASTAVE" SA STRANIM PARTNEROM

Vasovic: "Potpisivanje ugovora odlozeno do zavrsetka izbora"

Vasovic izjavio Rojtersu da je njegov optimizam opao posle rezultata izbora 21. septembra koji nisu doneli jasnog pobednika i koji nagovestavaju dalju politicku nestabilnost

Beograd, Rojters. - Politicka nestabilnost u Jugoslaviji mogla bi ugroziti pregovore Zastava Grupe sa stranim partnerima, izjavio je Srboljub Vasovic, izvrsni direktor Zastava Grupe, Rojtersu.

"Srpski izbori i politicka previranja u Crnoj Gori i Republici Srpskoj direktno su uticali na pregovore 'Zastave' s nasim buducim stranim partnerom", izjavio je Vasovic. "Nasi kontakti nisu prekinuti ali finalni pregovori su odlozeni". "Zastava" pregovara sa stranim partnerima vise od dve godine.

Medju potencijalnim partnerima pominju se juznokorejski "Hjundai", japanska "Tojota" i francuski "Pezo" i "Reno". "Hjundai" je pokazao najvise interesa, ali su politicki razlozi nagnali menadzment "Zastave" da odustane od ideje o partnerstvu.

"Menadzmentu je savetovano da se opredeli za evropskog investitora da bi zemlja sacuvala tradicionalno dobre odnose sa EU", rekao je jedan izvor iz privrede.

Vasovic je odbio da potvrdi ili opovrgne izvestaje da je "Zastava" na putu da potpise ugovor s "Pezoom" ali je izjavio: "Nas partner zeleo je da ostavi potpisivanje sporazuma i imenovanje novog menadzmenta za period posle izbora u Srbiji, krajem septembra".

"Fijat", koji je bio prva strana kompanija koja je usla na kontrolisano trziste ranih 60-ih, stvaranjem dzoint vencr preduzeca sa "Zastavom", vise izgleda nije zainteresovan za tu fabriku. "Zastava" je reprogramirala dug prema ovoj kompaniji i dalje ima regularne kontakte s njom, rekao je Vasovic, dodajuci da se nedavno sreo s predstavnicima "Fijata" tokom njihove posete Beogradu. "Zasto bi oni cekali na nas? Tokom naseg odsustva oni su otvorili nove kapacitete u Poljskoj, Turskoj i na drugim mestima", rekao je Vasovic govoreci o vremenu koje je Jugoslavija provela pod sankcijama.

Vasovic je rekao da je njegov optimizam opao posle rezultata izbora 21. septembra koji nisu doneli jasnog pobednika i koji nagovestavaju dalju politicku nestabilnost.

"Bili smo pred potpisivanjem sporazuma, ali je nas partner iz jasnih razloga insistirao da se saceka", rekao je Vasovic.

"Folksvagen" pregovara u Sarajevu o montazi "skoda"

Prag, FoNet. - Nemacki automobilski koncern "Folksvagen" pregovora s UNIS-om iz Sarajeva o montazi automobila "skoda" u sarajevskom preduzecu, izvestava najtirazniji ceski dnevnik "Mlada Fronta-Dnes". Pregovara se, medjutim, vec jednu i po godinu, ali jos nije sasvim izvesno da ce biti postignut sporazum. Prema recima direktora UNIS holdinga Faruka Smailebogovica, pregovori su se koncentrisali na mogucnost montaze nekoliko hiljada "felicija" za trziste jugoistocne Evrope.

U okviru predlozenog aranzmana UNIS bi "usao" s 20 miliona maraka koje bi investirao u kupovinu masina i opreme, a "Folksvagen" bi isporucivao auto- delove za montazu automobila iz ceske "Skode", koja je u sastavu i svojini nemackog koncerna. U sarajevskom zavodu, tacnije u TAS-u (Tvornica automobila Sarajevo) u sarajevskom predgradju Vogosca, od 1972. do pred rat, to jest 1992, "Folksvagen" je montirao automobile, uglavnom, "golfove" (u najboljim godinama bilo je montirano preko 10 hiljada automobila godisnje).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /