Ponedeljak, 29. septembar 1997.

POMPA, GLAMUR I NERVOZA NA IZBORU ZA MIS JUGOSLAVIJE

Leptirici pokazuju zube

Neprimerene haljine, odvratno svetlucave leptir-masne, neartikulisano mahanje rukama kao neuspela imitacija

Radovan Kupres

Veselo vece u "Hajat Ridzensiju" uz lake note i lepotice za domacu elitu i one sto bi zeleli da postanu elita. Dok se u jednoj od federalnih jedinica, sto u euforiji sto u depresiji, svode rezultati onih velikih izbora koji se obavljaju u sivim i uvonjalim prostorijama mesnih zajednica, a u drugoj groznica povodom iste predstave ulazi u fazu kulminacije, na saveznom nivou je, u ne mnogo manjoj nervozi i u neuporedivo prijatnijem ambijentu - Kristalnoj dvorani najprestiznijeg beogradskog hotela - proslog cetvrtka izabrana zvanicno najlepsa Jugoslovenka.

Organizator ove manifestacije, Kompanija "Miss Yu", nije krila pretenzije da proslog cetvrtka priredi krajnje pompezan i glamurozan dogadjaj. U to ime je, valjda, na ljupko kicastim pozivnicama bila odstampana napomena: "Garderoba: svecano odelo i vecernja haljina". Vesna Jugovic, poznati novinar Radiotelevizije Srbije i pocasni (sta god to znacilo) predsednik kompanije koju su famozni Morlijevi iz Londona ovlastili da bira nasu kandidatkinju za svetsku titulu kraljice lepote, kako to kazu u petparackim medijima, objasnjavala je kolegama novinarima da se i sama iznenadila kada je otkrila od kolike je vaznosti za drzavnu stvar izbor Mis. Uostalom, bivsa Jugoslavija je svojevremeno bila prva i dosta dugo jedina zemlja socijalizma koja je prihvatila taj obicaj dekadentnog kapitalizma, sto nam je verovatno i pribavilo neki poen u ocima sveta, kao "otvorenijima i meksima". Mozda i u danasnjim okolnostima neko ovde racuna s tim da ce "ambasadorka sarma" da ostvari slican efekat na medjunarodnoj sceni.

Da bi se, dakle, pokazalo da je stvar na visokom, internacionalnom nivou, kao predsednik zirija bio je najavljen sahovski as Anatolij Karpov. Racunalo se verovatno na to da je Karpov, za razliku od njegovog rivala Garija Kasparova, koji je otvoreno stao na "suprotnu stranu", vise puta poslednjih godina pokazao privrzenost srpskom narodu. Ipak, visestruki sampion se opredelio za sahovske umesto za devojacke figure, te je prisutnima u "Hajatu" priredio malo razocaranje svojim izostankom. Njemu namenjena funkcija pripala je Miroslavu Lazanskom, proverenom strucnjaku za masinke, haubice, ratne letelice i druge letalne opasnosti zenskog roda. Mala nedoumica u glavi reportera "Nase Borbe" oko toga zasto je bas jednom vojno-politickom komentatoru ukazana recena cast i poverenje, razbila se kada je od zgodne dame pored koje je sedeo, a koja je dobro upucena u biznis zvani lepotice, cuo da se dobro zna sta na prvom mestu takmicarke moraju da pokazu - Visinu, zube (bukvalno, nikako figurativno - prim. aut.), kosu i bombe. To se trazi!

Nestao sociolog Simic

Publika je jednodusno pozdravila izbor jedanaestoclanog muskog zirija, 18 godina staru (mladu) Pancevku, ucenicu baletske skole Tamaru Saponjic, koja je bila bez premca u scenskoj hrabrosti. Njene pratilje su Beogradjanka Jelena Trninic i Nislijka Jelena Bajagic. Ponistenja ovih izbora verovatno nece biti mada su uocene izvesne neregularnosti u radu zirija. U trenutku kada je pitanje jednoj od takmicarki trebalo da uputi Zeljko Simic, sociolog (kako rekose voditelji), ispostavilo se da on "nije tu". Da li je g. Simic kovertirao svoj glas ili je, pak, iz objektivnih razloga, bio samo privremeno odsutan, vas reporter nije uspeo da utvrdi.

Karpovljev nedolazak, medjutim, nije bio prva i jedina neprijatnost koja je pretila da pokvari raspolozenje "eliti". Situacija se opasno zakuvala vec na samom pocetku, odnosno pre pocetka - stvorila se prilicna guzva u hotelskom foajeu, doslo je da zagusenja na prolazu ka Kristalnoj dvorani, te da se nije radilo o lepo doteranom svetu (setiti se pozivnice), sve bi licilo na prizore ispred neke od beogradskih banki u kojima se po zvanicnom kursu prodaju devize.

Iznervirane zvanice su glasno ponavljale: "Sta cekamo", a pripadnici obezbedjenja su bezizrazajnog lica odgovarali: "Samo malo, gospodine (gospodjo)." Posebna iziritiranost se videla na pevacici Nedi Ukraden, koja je neprestano "huskala" svog pratioca da "nesto ucini". Izvesni gospodin azijskog (zutog) porekla je pokusavao da zavede malo reda vicuci: "Onldz with tickets", mada nije primecen znacajniji broj jedinki s namerom da se nezvani provuku na priredbu. Delom snaga obezbedjenja imala se smatrati i gospodja Klara Mandic, koja je stajala pored "kontrolnog punkta" s pregrstom pozivnica za roditelje kandidatkinja. Glasno se cudila sto se "toliki broj roditelja nije pojavio", povremeno bacajuci svoj neopisivo prodorni pogled ka tiskajucoj gomili ne bi li prepoznala neko vazno lice cije bi muke cekajuce trebalo prekinuti. Mi koji smo bili te veceri u "Hajatu", imali smo, znaci, zaista izuzetnu privilegiju da vidimo Klaru Mandic, zenu, kako se veruje, vanrednog, mada nedovoljno objasnjenog drustvenog uticaja, kao, moglo bi se reci, biletarku.

Prethodno je, kako je "Nasa Borba" vec pisala, nekadasnja predsednica Drustva srpsko-jevrejskog prijateljstva odradila posao "nadzornice" karantina u kojem su vrsene psihofizicke pripreme ucesnica izbora. Vec pri prvom defileu, strozi gledaoci su primetili neke propuste, koji su se, eto, potkrali cak i gospodji Mandic. Na primer, otvorena ledja na haljinama otkrila su neravnomernu osuncanost pojedinih devojaka, to jest beline koje su ostale od bretela brushaltera. Sitnica, ali bitna. Prvo pojavljivanje 25 kandidatkinja na pisti izazvalo je i brojne primedbe, narocito zenskog dela publike, na racun haljina, koje su, kako se moglo oslusnuti, skrojene pre za trudnice nego za misice.

Koreograf spektakla je zamislio da u tim predugackim gloknama devojke leprsaju poput leptirica, cak su i lica skrivale iza velikih maski u obliku tih sarenih insekata. Takav lajt-motiv odabran je posto se, kako je voditeljski par s BK Telekoma objasnio, finale izbora Mis sveta ove godine odrzava na egzoticnim Sejselskim ostrvima, ciji je leptir zastitni znak. No, ni neprimerene haljine, ni odvratno svetlucave leptir-maske i neartikulisano mahanje rukama kao imitacija leprsanja krilcima, nisu ucinile toliku medvedju uslugu kandidatkinjama kao kratki "prikazi njihovih licnosti", koje je srocio ne zna se ko i koji su citani glasom spikera u off-u dok su one setnjom prezentovale svoje fizicke atribute.

Prisutni su tako mogli da steknu utisak da te mlade, nedovoljno formirane licnosti u sebi nose opasne rascepe i porive. O jednoj 18-ogodisnjakinji smo, na primer, saznali, da su licnosti koje je fasciniraju Ivo Andric i Bora Corba, drugoj su omiljeni pisci Dostojevski i Momo Kapor, a vise njih je, navodno, izjavilo da, iako ucestvuju, ne zele da pobede. Za jednu od ucesnica, ucenicu cetvrtog razreda, moglo se zakljuciti da ima ozbiljnih problema sa ucenjem buduci da joj je najveca zelja da zavrsi skolu.

Najoriginalnija je bila mlada Suboticanka koja, kako smo culi, najvise zeli da upozna "predsednika nase drzave". Uprkos lepo smisljenim zeljama, ova devojcica nije pobedila, ali je barem stigla do superfinala od 11 takmicarki. Mozda bi i bolje prosla da nije napravila gaf u kratkom razgovoru s jednim od clanova zirija, koji ju je molio da kaze sta misli o mladicu sa svoje leve strane, a ona je uporno, na smehotresno odusevljenje prisutnih, gledala udesno. Jedan zlobni, politicki ostrasceni gledalac je komentarisao da devojcica, kada bi i dosla u sanjanu priliku, ne bi znala u koga da pogleda - Slobu ili Miru.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /