Ponedeljak, 29. septembar 1997.

IZBORNA SKUPSTINA UDRUZENJA KNJIZEVNIKA SRBIJE

Nova uprava, stara retorika

Primljeno sto novih clanova cime je broj pisaca opasno ugrozio broj citalaca u Srbiji. Podruznica UKS u Temisvaru

Na izbornoj godisnjoj Skupstini Udruzenja knjizevnika Srbije (UKS), odrzanoj u subotu u Narodnoj biblioteci Srbije, izabrana je nova, petnaestoclana Uprava Udruzenja. Skupstina je osudila "progon, hajku i diskriminaciju pesnika Radovana Karadzica", usvojila je Deklaraciju o polozaju knj ige, izabrala radna tela i komisije UKS i primila sto novih clanova.

Na prvoj sednici, koja ce se odrzati tokom ove nedelje, Uprava ce iz svojih redova izabrati novog predsednika UKS. Vecinom glasova u Upravu su izabrani: Predrag Bogdanovic, Slobodan Rakitic, Radomir Andric, Srba Ignjatovic, Milorad R. Blecic, Alek Vukadinovic, Radoslav Bratic, Ljubica Miletic, Ratko Adamovic, Branislav Petrovic, Zoran Milic, Adam Puslojic, Milos Petrovic, Predrag Dragic Kijuk i Bratislav Milanovic. Njima treba dodati i predstavnike Drustva knjizevnika Vojvodine, te Kosova i Republike Srpske.

Skupstina UKS osudila je "hajku, progon i diskriminaciju pesnika Radovana Karadzica", a pozvani su urednici casopisa, clanovi UKS, da objavljuju njegove knjizevne radove.

Izlaganje Slobodana Rakitica, dosadasnjeg predsednika UKS (kome se daje najvise sansi da bude ponovo izabran na celo UKS), najvecim delom bilo je posveceno stavu UKS prema drustvenim dogadjajima toko m mandata Uprave, prvenstveno prema nacionalnom pitanju i gradjanskom protestu u Srbiji. Prema Rakiticevoj oceni, aktivnosti UKS pokazale su da je "Uprava UKS cinila sve da ocuva moralni i intelektua lni integritet kuce srpskih pisaca". Rakitic je ocenio da je prevashodni zadatak UKS "da kao matica svih srpskih pisaca objedini etnicki, kulturni, i duhovni srpski prostor, koji se poslednjih godina drasticno kruni i suzava". Dosadasnji predsednik UKS ponovio je proslogodisnji predlog o preimenovanju UKS u Udruzenje srpskih pisaca, ali se Skupstina o tome nije izjasnjavala, iako je predlo g burno pozdravila.

Obracajuci se prisutnima (bilo je prisutno oko 230 pisaca na pocetku, oko osamdeset manje na kraju sestocasovnog zasedanja), Rakitic je na kraju izlaganja rekao da "narod koji nema svoju nacionalnu d rzavu, kao sto je Srbi nemaju, ima pravo da nacionalizam neguje kao vrednost, a posebno da se sabira na kulturnom planu i uspostavlja sve oblike svog objedinjavanja", dodajuci da je na delu "svojevrs na jugoslavizacija srpske kulture i srpske knjizevnosti" stavljanjem u "prvi plan opasnost od srpskog nacionalizma".

Na Skupstini je dodeljena i nagrada UKS "Milan Rakic", koju su za 1996. godinu dobili Ljubica Miletic za zbirku pesama "Sin dana 7054" i Zoran Milic za zbirku "Dusa u studeni". Povelju za zivotno del o dobili su Jovan Hristic, Dragoslav Mihailovic i Miodrag Pavlovic. UKS je dobila i podruznicu u Temisvaru, na zahtev pisaca iz tog rumunskog grada.

U UKS je u subotu primljeno sto novih clanova cime je broj pisaca opasno ugrozio broj citalaca u Srbiji. UKS sada ima oko 1.100 clanova, ne racunajuci oko 600 pisaca u pokrajinskim drustvima i Drustv u knjizevnika Srpske. Uprkos nastojanjima Rakitica i radnog predsednistva, maratonsko zasedanje proteklo je pomalo i kao "cirkus", kako je viknuo jedan iznervirani pisac, kada je posle svih upadica i prekida, besmislenih ali bucnih prepirki, izlazaka i ulazaka u salu, njegov kolega govornicu iskoristio da izjavi ljubav jednoj pesnikinji.

R. Stanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /