Ponedeljak, 29. septembar 1997.

ODLUKA PRINCA NIKOLE PETROVICA NJEGOSA

Zatvorena izlozba "Nova ikona"

Postujem duhovne vrednosti koje predstavljaju religiju, na svoj nacin, onoliko iskreno koliko i g. Amfilohije, saopstio je predsednik Crnogorskog bijenala

Podgorica. - Predsjednik Crnogorskog bijenala princ Nikola Petrovic Njegos donio je odluku da se zatvori izlozba "Nova ikona", koja je izazvala "uzburkane strasti" kod dijela gledalaca, prije svega svestenika Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

"Ono sto me je navelo da donesem ovakvu odluku je netacna interpretacija ove izlozbe od strane Crkve i provokativni utisak koji su stekli vjernici" - naglasava u saopstenju za javnost princ Petrovic i dodaje da on "postuje duhovne vrijednosti koje predstavljaju religiju, na svoj nacin, onoliko iskreno koliko i g. Amfilohije".

Kao drugi razlog stavljanja kljuca u bravu "Nove ikone" predsjednik Cetinjskog bijenala navodi "strasne reakcije koje mogu imati na kontekst izborne kampanje. Odbijam da moje ime bude zloupotrijebljeno u politickoj raspravi i ne zelim da Bijenale bude uvucen u politicke igre i uzburka pravu raspravu o kojoj bi se gradjani Crne gore morali izraziti" - konstatuje princ Petrovic i istice da njegova "odluka ima za cilj da povrati Bijenalu pravu mjeru kao jednoj umjetnickoj manifestaciji".

"Zelim da potvrdim da sam jedini odgovoran u izboru komesara i, sa njima, u izboru umjetnika i izlozenih djela. Ni Vlada Crne Gore, ni razne medjunarodne institucije, koje su podrzale Bijenale, ne mogu, ni u jednom slucaju, biti vezane za umjetnicki i estetski sadrzaj jedne izlozbe, koju su vidjeli na dan otvaranja", kaze se u saopstenju za javnost i naglasava da je Bijenale izazvao "izvanredne likovne kritike u medjunarodnim krugovima savremene umjetnosti".

B. I. M.

Tuzba protiv Amfilohija

Podgorica, Beta. - Generalni sekretar Cetinjskog bijenala Gordana Stevovic, optuzila je juce svestenike Srpske pavoslavne crkve na Cetinju da su prosle sedmice isprovocirali niz incidenata i najavila krivicnu tuzbu protiv mitropolita Amfilohija Radovica.

Svestenici su odneli 14 ikona i reprodukcija, radove ruskih umetnika Kulikova i Oganjana, a u pecini do cetinjskog Manastira unistili su rad Anke Buric i spalili izlozbu beogradskih i francuskih studenata arhitekture, navodi se u saopstenju.

Stevoviceva namerava da podnese krivicnu tuzbu protiv Amfilohija zbog "neprimerene i neosnovane optuzbe" da je ona, kao generalni sekretar Bijenala, ucestvovala u "grupi huligana" koja se suprotstavila svestenicima Srpske pravoslavne crkve. Ona u saopstenju tvrdi da ce odustati od tuzbe ako joj se mitropolit Amfilohije javno izvini.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /