Ponedeljak, 29. septembar 1997.

UNIJA NEZAVISNIH STUDENATA ODBILA POZIVE DA ODUSTANU OD DEMONSTRACIJA 1. OKTOBRA

Albanski studenti i dalje setaju

Najavljene demonstracije su nezavisna Studentska inicijativa i nemaju veze sa politikom i strankama izjavio Triton Ljajici, potpredsednik Unije nezavisnih studenata Univerziteta u Pristini i ocenio poziv Rugove kao "politicki motivisan". Americke diplomate izrazile bojazan od eventualnog "radikalizovanja situacije u srpskom predizbornom kontekstu"

Albanski studenti nece odustati od mirnih demonstracija zakazanih za 1. oktobar, izjavio je u subotu Triton Ljajici, potpredsednik Unije nezavisnih studenata Univerziteta u Pristini. Prema pisanju lista "Bujku" povodom ovoga u Pristinu danas dolazi delegacija zapadnih diplomata.Organizacije kosovskih Albanaca javljaju da policija maltretira ucesnike protestnih setnji kojima se podrzavaju najavljene studentske demonstracije.

Najavljene demonstracije su nezavisna studentska inicijativa i nemaju veze sa politikom i strankama, izjavio je Ljajici agenciji Beta dok je ocenu Ibrahima Rugove kako "nema potrebe da se sada demonstrira" rekao da je "politicki motivisana". Demonstracijama ce se, inace, zahtevati da se albanskim studentima dozvoli studiranje na maternjem jeziku u prostorijama pristinskog univerziteta, a organizator se poziva na proslogodisnji sporazum Milosevic-Rugova.

Najavljene demonstracije imaju "medjunarodni karakter" zbog poziva stranim diplomatama da im prisustvuju, izjavio je jos Ljajici i objasnio da se studenti u svojim zahtevima pozivaju na medjunarodne akte o manjinskim pravima kao sto je, na primer, Statut UNESCO.

I dekani za Rugovin predlog

Pristina, Beta. - Dekani fakulteta i direktori visih skola paralelnog albanskog univerziteta na Kosovu podrzali su zahtev lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove studentima Albancima da odloze demonstracije, koje su najavili za 1. oktobar, saopstio je danas Kosovski informativni centar (KIC). U saopstenju se navodi da su clanovi Saveta albanskog univerziteta na Kosovu pozvali Nezavisnu uniju albanskih studenata da u sutrasnjem razgovoru sa Rugovom prihvate njegov predlog o odlaganju mirnih protesta.

Rugovin predlog podrzali su i Skupstina Nezavisnog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu Kosova, Forum zena Demokratskog saveza Kosova, Liberalna partija Kosova, kao i ucesnici jucerasnjeg skupa kosovskih Albanaca u Bernu u Svajcarskoj, saopstio je KIC.

Sa stavom svog lidera Rugove, juce su u Pristini Besnika Koncija, otpravnika poslova ambasade Albanije u SR Jugoslaviji, obavestili potpredsednici Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani i Hidajet Hiseni, kao i generalni sekretar stranke Fatmir Sejdiu.U saopstenju se samo kaze kako su oni obavestili sagovornika sa stavom da najavljene proteste studenata treba odloziti.

Prema pisanju lista "Bujku" iz subotnjeg broja, kako Beta prenosi, u Pristinu danas dolaze "visoke diplomate iz ambasada SAD i zemalja Evropske unije u SR Jugoslaviji", sto je jednim delom i u vezi sa studentskim demonstracijama.Osim o realizaciji Sporazuma o normalizaciji skolstva na Kosovu, tema razgovora bice stav Kontakt grupe o Kosovu, kao i najavljena nemacko-americka i inicijativa Evropske unije. List navodi da je planiran susret diplomata sa Ibrahimom Rugovom, kao i konferencija za stampu diplomata.

Pristinski dnevnik "Koha ditore" objavio je u subotu da je o stanju na Kosovu i studentskim demostracijama delegacija americkih diplomata razgovarala sa predsednikom kosovskog Helsinskog komiteta za ljudska prava Gamzedom Puljom i bivsim kosovskim funkcionerom Mahmutom Bakalijem, javlja Beta.

Protest u Svajcarskoj

Vise hiljada kosovskih Albanaca demonstriralo je subotu u Bernu protiv politike srpskih vlasti na Kosovu, prenosi FoNet pisanje AFP. Miran protest Albanaca u glavnom gradu Svajcarske organizovao je tamosnji ogranak Demokratskog saveza Kosova. Predsednik svajcarske podruznice DSK Hajdar Sadrija optuzio je, na subotnjem skupu, vlasti u Beogradu da su "brutalnim i primitivnim" odnosom prema albanskom stanovnistvu stvorile "eksplozivnu situaciju" na Kosovu.

Americki dipolomata Dzek Zetkulik je izrazio ozbiljnu zabrinutost aktuelnom situacijom na Kosovu i rekao, da "eskalacija situacije i eventualni nemiri koji mogu da proizadju iz najavljenih protesta, mogu da radikalizuju situaciju u srpskom predizbornom kontekstu". On je rekao da eventualno odlaganje protesta nakon predizbornog perioda moze da smanji opasnost od nekontrolisanog razvoja situacije i eventualnog nasilja na Kosovu. U delegaciji su bili i Nikols Hil i Ricard Hekebi.

"Koha ditore" navodi da su Pulja i Bakali istakli znacaj i hitnu potrebu za normalizacijom situacije u obrazovanju na albanskom jeziku i povratak albanskih ucenika i studenata svojim skolama i Univerzitetu, prenosi Beta. Dnevnik navodi i njihovu ocenu da bi normalizacija albanskog obrazovanja na Kosovu sama po sebi eliminisala mirne studentske proteste za oslobadjanje skolskih objekata i potencijalnu opasnost od eskalacije situacije, i da "o tome treba ozbiljno upozoriti beogradske vlasti".

"Normalizacija obrazovanja bila bi konkretan pozitivan korak ka stvaranju klime za vodjenje pregovora o pitanju Kosova izmedju Pristine i Beograda", pise "Koha ditore".

Agencija Beta javlja i da je Kosovski informacioni centar juce saopstio kako je policija u Kosovskoj Mitrovici tukla i zlostavljala vise direktora skola, studenata i ucenika koji su u subotu uvece ucestvovali u protestnoj setnji gradom. U saopstenju se navodi da je policija, pred velikim brojem gradjana, tukla direktora osnovne skole "Nonda bulka" Latifa Hajrizija, posle cega su ga kao i nekoliko demonstranata priveli u policijsku stanicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /