Ponedeljak, 29. septembar 1997.

SUDJENJE GENERALU TIHOMIRU BLASKICU

Sta britanski pukovnik "nikada ranije nije video"

I posle tridesetogodisnjeg vojnickog iskustva Dzefri Tomas bio je sokiran sa kojim stepenom razaranja i nasilja su paravojne snage bosanskih Hrvata sredinom aprila 1993. godine opustosile sela u Lasvanskoj dolini i masakrirale njihovo muslimansko stanovnistvo

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

"Nikada ranije to nismo videli", u nekoliko je navrata, tokom svog proslonedeljnog svedocenja pred haskim Tribunalom, ponovio britanski pukovnik Dzefri Tomas. To sto pukovnik sa tridesetogodisnjim vojnickim iskustvom i njegovi potcinjeni iz britanskog bataljona u sastavu Unprofora "nikada ranije nisu videli"... bio je stepen razaranja i nasilja s kojim su vojne i paravojne snage bosanskih Hrvata sredinom aprila 1993. opustosile sela u Lasvanskoj dolini i masakrirale njihovo muslimansko stanovnistvo. Zlocini koji su tom prilikom izvrseni su jedna od glavnih tacaka optuznice protiv generala Tihomira Blaskica, bivseg zapovednika HVO u centralnoj Bosni, kojem se od 24. juna ove godine sudi pred Pretresnim vecem Prvog medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju.

Svedocenje pukovnika Tomasa ogranicilo se na pet aprilskih dana 1993. - od 16. do 20. - i na ono sto je tokom njih video patrolirajuci Lasvanskom dolinom sa svojom jedinicom. Napad HVO na muslimanski deo Viteza i okolna sela naseljena pretezno Muslimanima poceo je u zoru 16. aprila. Probudjen snaznim eksplozijama i zestokom minobacackom paljbom, pukovnik Tomas je posao u operativnu sobu britanske baze u Vitezu, i vec na putu do nje je video mnoge kuce u rusevinama i plamenu, a oko njih tela mrtvih civila, "iskljucivo civila" - kako je naglasio. Njegovo svedocenje, od pocetka do kraja, bilo je dokumentovano fotografijama i video-snimcima koje su tih dana nacinili britanski vojnici.

Upitan, od tuzioca, za "profesinalno misljenje" o onome sta je prvog dana napada video u muslimanskom delu Viteza, pukovnik Tomas je odgovorio: "Nikada ranije nismo videli tako nesto. Ono sto nas je sokiralo bila je cinjenica da nije bilo nikakvih ogranicenja u akciji (!) protiv civila. Bilo je jasno da je rec o velikom napadu, najverovatnije od strane armije, sa ciljem da se ljudi oteraju iz njihovih kuca i, ako je potrebno, ubiju. U tome su bili vrlo efikasni."

Slicna je bila i pukovnikova ocena o onome sto je sutradan zatekao u Ahmicima, gde su prema optuznici snage HVO masakrirale vise od 100 civila. Selo je bilo kompletno razoreno i spaljeno granatama koje su ubacivane direktno u kuce, a ono sto je pukovnik ocenio kao posebno znacajno bio je "neverovatno veliki obim paljbe iz pesadijskog naoruzanja". Britanci su, tom prilikom, istrtazili samo deo sela (zbog bojazni od mina) i ustanovili da nije bilo nikakvih odbrambenih pozicija i nikakvih znakova "vojnog angazovanja", tj. borbe izmedju dve strane. "Samo spaljeno selo i ubijeni civili", rekao je svedok. Na pitanje egipatskog sudije Rijada zasto mestani ili Armija BiH nisu branili selo, pukovnik je odgovorio: "Upravo u tome i jeste poenta: nije bilo sta da se brani! Nije bilo nikakvih vojnih objekata: samo seljacke kuce i civili."

Dva svedocenja

Pored britanskog pukovnika, prosle nedelje svedocile su i dve zrtve zlocina pripisanih Blaskicu: zasticeni svedok "D" i dr Fuad Zeco, bivsi direktor veterinarske stanice u Vitezu. Obojica su do aprila 1993. ziveli u Vitezu, i obojica su nakon napada HVO 16. aprila uhapseni i zatoceni u podrumu Veterinarske stanice.

"D" je, najvise, svedocio o odvodjenju zatocenih Muslimana da kopaju rovove na prvoj borbenoj liniji (sto je, inace, jedna od posebnih tacaka optuznice protiv Blaskica). Vise zatocenika je, prema njegovom svedocenju, tokom kopanja rovova ub ijeno ili ranjeno, bilo od paljbe sa polozaja Armije BiH, bilo od strane njihovih HVO strazara. Njegov iskaz potvrdio je i dr Zeco, koji je zbog svojih godina (65) bio postedjen kopanja rovova, ali je bio prisutan kada su zatocenici prozivani i izvodjeni iz podruma Veterinarske stanice i cuo je njihove price po povratku sa prvih borbenih linija.

Na pitanje gvajanskog sudije Sahabudena o utisku koji je stekao o Blaskicu iz njegovih cestih nastupa na lokalnij HVO televiziji, dr Zeco je optuzenog opisao kao "vojnika posvecenog idealima i ciljevima koje je proklamovala politika, koji je vrlo profesionalno i strucno obavljao svoje zadatke".

Kao vidjeniji muslimanski stanovnik male varosi, dr Zeco je nakon preuzimanja vlasti od strane HVO izlagan sikaniranjima i batinama hrvatskih vojnika, oduzeti su mu automobil, novac i, konacno, kuca u Vitezu, sa svim stvarima u njoj. Pljacka muslimanske imovine je, inace jos jedna od tacaka optuznice protiv generala Blaskica.

Nesto kasnije, u unakrsnom ispitivanju, pukovnik Tomas je odbio sugestiju Blaskicevog branioca, americkog advokata Rasela Hajmena, da su ubijeni mestani bili zapravo vojnici u civilu. Odgovorio je: "Tela koja smo mi videli bili su civili, zitelji razorenih i spaljenih kuca. Da su bili vojnici, oni bi se rastrkali uokolo..." Na slican nacin odbio je i sugestiju o spontanom obracunu izmedju samih mestana. To sto se dogodilo u Ahmicima i drugim selima u Lasvanskoj dolini, po njemu, "nije delo mestana koji su odlucili da ubiju svoje susede". Za takvu operaciju, izvedenu "veoma brzo i nemilosrdno, gotovo kao blic- krig" je, po pukovniku Tomasu, morao d postoji brizljivo razradjen i koordiniran vojni plan. Kao sto je, po strucnoj oceni britanskog pukovnika, morala da postoji i jasna komandna struktura. Pripadnici Unprofor su, izjavio je svedok, dobro poznavali komandnu strukturu HVO i ostalih strana u bosanskom konfliktu.

Kako je to funkcionisalo, britanski pukovnik je ilustrovao sledecim primerom: "Kada vas zaustave na kontrolnom punktu", rekao je, "prvo sto urade jeste da pozovu stab i traze uputstva. To ime je ostalo iz komunistickog sistema: ustrucavaju se da sami donose odluke i prebacuju ih na nadredjene". A vrhovni nadredjeni snaga HVO u to vreme i na tom podrucju je, upravo, bio optuzeni Blaskic, zbog cega mu tuzilac i pripisuje "komandnu odgovornost" za zlocine koje su izvrsili njegovi potcinjeni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /