Ponedeljak, 29. septembar 1997.

MILE ISAKOV POVODOM VESTI O POLJULJANIM ODNOSIMA U KOALICIJI "VOJVODINA"

Funkcionisali smo na rec

Sve pravne radnje oko registracije i zastite imena "Vojvodina" u raznim varijantama obavljao je Dragan Veselinov i njegova stranka - kaze Isakov, odgovarajuci na dilemu kako je lider NSS mogao da navodno, bez znanja ostalih partnera, registruje i cetvrtu clanicu koalicije, takozvani Pokret za Vojvodinu

Novi Sad. - U ovom trenutku ne bih bio spreman da donosim sud. Svi smo sada premoreni kampanjom i psihicki iscrpljeni do te mere da nismo spremni za smiren i razuman razgovor a, uostalom, izborni postupak nije zavrsen sve do verifikacije mandata. Kada to prodje i kada se malo odmorimo, kada se smire strasti, sescemo i "hladne glave" o svemu razgovarati i videti sta cemo.

Ovako Mile Isakov, predsednicki kandidat koalicije "Vojvodina" u prvom izbornom krugu i koordinator ove koalicije komentarise vesti koje ukazuju na ozbiljno poljuljane odnose unutar troclane "Vojvodine" i navodne namere dr Dragana Veselinova predsednika Narodne seljacke stranke da "preotme koaliciju registrujuci kao njenu cetvrtu clanicu (sem NSS, RDSV i LSV) i takozvani Pokret za Vojvodinu i obezbedjujuci se u toj nameri posebnim clanom odluke o izbornim radnjama koalicije, po kojem "koalicija postoji dok u njoj ostaju dve od cetiri politicke organizacije".

Koncepcijske razlike

Upitan da li u koaliciji "Vojvodina" postoje politicke razlike ili ne, uz podsecanje da je proletos nagovesteno da neke njene clanice radije vuku ka saradnji sa demokratama, a druge sa SPO, Isakov odgovara.:

- Nema medju nama politickih razlika. Ima, medjutim, koncepcijskih oko organizaciono-funkcionalnog i strateskog razvoja koalicije "Vojvodina". Oko toga da li ce ona biti jedinstvena organizacija ili pokret, sa svojom hijerarhijom i telima, kroz koje ce u odlucivanju biti ukljucen veci broj ljudi, da li ce imati svoju infrastrukturu, ili ne, odnosno, ili da ostane samo izborna koalicija, dakle oblik okupljanja svih partija istog cilja i licnih programa samo za izbore. O tome predstoje razgovori.

Bez obzira, medjutim, sta ce "hladne glave" odluciti i koje su namere i posledice u pitanju, jedno se vec sada cini izvesnim: da je do cele price mogla da dovede cinjenica da, sem osnovnog sporazuma o formiranju koalicije "Vojvodina", njene tri clanice nisu precizno i detaljno ugovorno utvrdile unutarkoalicione odnose, a posebno nisu decidirano ustanovljeni precizni dogovori u odnosu na koaliciju. To svedoce i sledece reci Isakova:

- Suvise dugo smo se zajedno "tukli" i u tom periodu od sedam-osam godina postali smo ne samo saradnici, vec i licni prijatelji. Tako da je cesto koalicija "Vojvodina" funkcionisala na tom prijateljskom odnosu i na rec. A u politici, poznato je, ipak postoje ili mozda pre svega - interesi. Tako da se bez obzira na sve privatne odnose, odnosi u jednoj politickoj koaliciji moraju regulisati cvrstim ugovorima i preciznim regulisanjem medjusobnih odnosa. To moramo uraditi i u okviru nase koalicije ako zelimo da ona i posle izbora nastavi da funkcionise i jedinstveno deluje kao jedinstvena politicka organizacija, ili pokret, svejedno.

Kako je doslo do toga da je Veselinov mogao da registruje i cetvrtu navodnu clanicu koalicije "Vojvodina", pri cemu je celnik NSS navodno to uradio bez znanja partnera medju vojvodjanskim reformistima i Cankovim ligasima? Za to koordinator koalicije "Vojvodina" Isakov daje sledece objasnjenje:

- Na ovim proteklim izborima zbog velikog uspeha nase koalicije na prethodnim, kao i straha konkurencije na sadasnjim, bilo je pokusaja da nam se ukradu glasovi, formiranjem razlicitih fantomskih organizacija sa istim ili slicnim nazivima. Za neke od njih smo znali i dogovorili se da se od njih zastitimo tako sto smo sami registrovali neke pod imenom za koje smo naculi da zele da ga upotrebe, kao sto je recimo Stranka Vojvodina, ili Vojvodjanski pokret, tako smo pravno zastitili ime koalicije "Vojvodina". Sve te pravne radnje oko registracije i zastite imena Vojvodina u raznim varijantama obavljao je Dragan Veselinov i njegova stranka, kao fizicki najblizi Beogradu i mi nismo ulazili u to sta je sve kako registrovano. Sada su se u tom mnostvu razlicitih registracija pojavile izvesne zabune i nedoumice i sumnje u namere svih tih kombinacija i o tome cemo morati razgovarati.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /