Utorak, 30. septembar 1997.

RADOJE KONTIC NA OTVARANJU OSMOG KONGRESA SAVEZA INZENJERA I TEHNICARA

Clanstvo u EU strateski cilj SRJ

V. d. predsednika Srbije Dragan Tomic ocenio "da se nasa zemlja moze izvuci iz svake krize"

Beograd, Beta. - Savezni premijer Radoje Kontic izjavio je juce da su strateski ciljevi Jugoslavije "izgradnja otvorene trzisne privrede" i "punopravno clanstvo u EU".

"Savezna vlada nema vaznijeg zadatka od potpune reintegracije Jugoslavije u medjunarodne politicke, finansijske i trgovinske organizacije", rekao je Kontic na otvaranju Osmog kongresa Saveza inzenjera i tehnicara i dodao da je neophodno "nas carinski i spoljnotrgovinski sistem prilagoditi standardima svetske trgovinske organizacije".

"Osnovna karakteristika medjunarodne privrede je njena globalizacija, kao rezultat sve vece medjuzavisnosti u svetskim razmerama ali i neposrednog interesa najrazvijenijih zemalja sveta. I pored nekih negativnih posledica po zemlje u razvoju, globalizacija se ne moze i ne sme ignorisati. Ona se mora prihvatiti i od strane nase privrede", ocenio je Kontic.

Savezni premijer je istakao da Jugoslavija ima pozitivan odnos prema svim regionalnim integracijama "koje su zasnovane na ravnopravnosti clanica", a najavio je i da je "u zavrsnoj fazi izrada programa mera koje ce na trajnoj osnovi svesti sivu ekonomiju u tolerantne okvire".

Ucesnicima dvodnevnog Kongresa koji se odrzava u beogradskom Sava centru obratio se i vrsilac duznosti predsednika Srbije i predsednik Saveza inzenjera i tehnicara Dragan Tomic, koji je izmedju ostalog, ocenio da "posle izdvajanja pojedinih republika iz (bivse) Jugoslavije" nije bilo lako obnoviti rad Saveza, ali da je uspeh u tome pokazao "i domacoj i svetskoj javnosti da se nasa zemlja moze izvuci iz svake krize".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /