Utorak, 30. septembar 1997.

POCELO VADJENJE STAROG MOSTA IZ NERETVE

Obnova u dve faze

Mostar, Beta. - U Mostaru je juce pocelo vadjenje centralnog luka Starog mosta iz Neretve koji je srusen u akciji vojske bosanskih Hrvata 9. novembra 1993. godine. Svecanosti pocetka obnove St arog mosta prisustvovali su predstavnici Bosne i Hercegovine (BiH), Federacije BiH i medjunarodnih organizacija.

U prvoj fazi rekonstrukcije Starog mosta predvidjeno je i vadjenje svih ostataka kao i njihova klasifikacija. Kameni luk, tezine 50 tona, nalazi se na dubini od 8 metara. Delove mosta iz reke ce vadi ti dizalica nosivosti 90 tona koja ce biti postavljena na celicne pontone.

Procenjuje se da je u Neretvi sacuvano oko 70 odsto kamene gradje mosta. Ostatak ce biti rekonstruisan istim kamenom - tenelijom, kojim je most i izgradjen 1566. godine.

Vadjenju ostataka Starog mosta iz korita reke Neretve pomoci ce madjarske i spanske inzinjerijske jedinice iz sastava Sfora.

Druga faza, koja ce obuhvatiti povrsinske radove, trebalo bi da pocne za oko 6 meseci, U toj fazi ce postojeca celicna konstrukcija mosta biti pomerena desetak metara severnije od danasnje lokacije. Celokupna obnova Starog mosta u Mostaru trajace nekoliko godina.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /