Utorak, 30. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE MAKEDONSKOG PREDSEDNIKA

Makedonija na samitu balkanskih drzava?

Kiro Gligorov izjavio da je ucesce njegove zemlje na skupu sefova ili drzava balkanskih zemalja uslovljeno njenim predstavljanjem pod ustavnim imenom - Makedonija. Uskoro utvrdjivanje granice sa SRJ

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Makedonska glasila dala su veliki publicitet konferenciji za novinare predsednika Kire Gligorova odrzanoj odmah posle njegovog povratka iz Njujorka. Gligorov je izjavio da je dobio pismeni poziv od g rckog premijera Simitisa, da dodje na Krit na Samit svih balkanskih sefova drzava i vlada.

Predsednik Gligorov je izjavio da ce pozitivno odgovoriti na taj poziv, s obzirom da ce na Kritu biti prilika da se razgovara o znacajnom broju problema, da bi se olaksala situacija na Balkanu.

- Sa tog stanovistva nase prisustvo bi bilo neophodno, izjavio je Gligorov.

Pravo na ime

Medjutim, on je uslovio svoj odlazak na Krit nacinom predstavljanja sefova i premijera, da se ne bi dogodilo da makedonska delegacija napusti tu konferenciju, iako je za nju zainteresovana, kao sto s e desilo u Sofiji na sastanku balkanskih ministara spoljnih poslova. Gligorov je izjavio da ne zna kako ce organizator resiti pitanja predstavljanja, imenom drzave, samo licnim imenom ili na neki tre ci nacin.

Kiro Gligorov je jos jedanput ponovio svoj stari stav da se u Makedoniji ne moze naci politicar vladajuce koalicije ili iz opozicije, u parlamentu ili izvan njega, koji bi potpisao ugovor na osnovu k oga bi Makedonija izgubila svoje ustavno ime.

Mi zivimo na jednom delu teritorije koja se zove Makedonija i ne mozemo drukcije da se zovemo, osim imenom koje nam je nametnula zemlja koja se oduvek zvala Makedonija, a mi Makedonci, izjavio je Gli gorov.

Nefer ponasanje Slovenije

Predsednik je jos jednom ponovio svoj stav da se Slovenija ponela "nefer" povodom konkurisanja za nestalnog clana Saveta bezbednosti, rekavsi da Makedonija ne bi konkurisala za to mesto, da je Sloven ija istakla svoju kandidaturu dve godine pre Makedonije, kao sto je to bio slucaj sa makedonskom kandidaturom.

Komentarisuci izjavu slovenackog predsednika Milana Kucana da to ne sme da se odrazi na slovenacko-makedonske odnose, bez obzira ko ce da pobedi, Gligovor je rekao da to "lepo zvuci, ali makedonska j avnost to nece lako da prihvati i pojavice se primedbe, kao nekada na slovenacku politiku, u vezi sa fondom za nerazvijene bivse Jugoslavije". Gligorov je rekao da ce se pobrinuti da to ostavi sto ma njeg odraza, ali i pored toga "ostace osecanje slovenackog nefer odnosa". Prema Gligorovu u misiji Makedonije u UN postoji optimizam, s obzirom da je ostvaren kontakt sa vise od 200 zemalja, i da su dobijena pismena ili usmena obecanja da ce te zemlje glasati za makedonski predlog.

Ambasador UN u Skoplju

Gligorov je izjavio da je od generalnog sekretara UN Kofi Anana dobio uveravanja da ce makedonski argumenti u vezi sa ostankom misije UNPREDEP-a u Makedoniji biti uzeti u obzir, zatim od ruskog ministra spoljnih poslova Evgenija Primakova da Makedonija ne treba da sumnja da Moskva nije za to da se ocuva integritet i nezavisnost Republike Makedonije, a od evrokomesara Van den Bruka da ce EU uputiti svog ambasadora u Makedoniju.

U vezi sa severnom granicom, Gligorov je izjavio da se njeno obelezavanje neopravdano odugovlaci, iako je bilo dogovoreno da je granica poznata i utvrdjena, da je upisana u sve generalstabne karte, k oje su radjene u Beogradu, i da treba samo da se postave znaci da bi se znalo, da je s te strane Srbija, a sa ove Makedonija. On je izrazio nadu da bi do obelezavanja te granice moglo da dodje posle izbora u Srbiji, ne iskljucujuci mogucnost manjih korekcija, da bi se ljudima olaksao zivot na samoj granici.

Prema pisanju atinskog nedeljnika "To vima", posrednik u grcko-makedonskom sporu Sajrus Vens predao je generalnom sekretaru UN Kofi Ananu predlog "za konacno ime", koje ce biti korisceno u svetskoj o rganizaciji - "Makedonija Skoplje". Prema istom nedeljniku, koga prenosi bez komentara "Nova Makedonija", ovom predlogu su prethodili razgovori Sajrusa Vensa sa ambasadorima Tosevskim i Zaharakisom. Nedeljnik tvrdi da je Vens imao i dug razgovor sa predsednikom Gligorovim.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /