Utorak, 30. septembar 1997.

POSLE NEOBICNE ZELEZNICKE NESRECE NA DORCOLU

Markovici postali beskucnici

Vagon i kamenje su sklonili odmah a nas niko nije pitao imamo li gde da spavamo, kaze Dragoslav Markovic koji je, da ironija bude veca, zajedno sa suprugom zaposlen u ZTP

"Kamenje vaznije od ljudi":
Prozor kroz koji su od vagona
"pobegli" Markovici

Greskom skretnicara i masinovodje, "brze pruge" (spori vozovi), postale su toliko "stvarne", da su u subotu oko 21 cas usle i u dvoriste porodice Markovic, u ulici Djure Djakovica 35. Da je voz ( na inace dotrajalim sinama), isao malo brze, vagon sa kamenjem mogao je zavrsiti u susednom dvoristu direkciji JUL-a, koja je nadomak (sada) razrusene kuce. Udarac teretne kompozicije, u zid pored ulaznih vrata, Markovici su uz puno srece, preziveli iskakanjem kroz prvi otvoreni prozor.

Umesto u odbojnik, koji inace sluzi pri zaustavljanju vozova, kompozicija sa 11 vagona prepunih kamenja, udarila je u kucu, u kojoj su se tada nalazili Dragoslav Markovic, njegova supruga Gordana i cetvorogodisnji sin Nikola.

Koja nesreca?

- O kakvoj nesreci se radi? Kada se dogodila? - jedini su komentari u direkciji ZTP. U vreme naseg poziva, po recima sekretarice, generalni direktor Milomir Minic, bio je na sastanku u Vladi.

- Prala sam sudove, a sudopera je bas u delu zida gde je udario voz. U trenutku sam pomislila da je zemljotres i pogledala u plafon. Za sekund, zid je pukao a ja sam sa sinom u narucju instinktivno, iskocila kroz kuhinjski prozor. Na srecu, nekoliko minuta pre otisli su nasi prijatelji sa dvoje dece - kaze jos uvek uzbudjena Gordana.

Inace od udarca pored prednjeg dela koji je gotovo razrusen, popucali su zidovi i u ostalim delovima kuce. Odbojnik koji sluzi za zaustavljanje vozova, zbog siline udarca, sada je prakticno izguran, tako da pridrzava kucu da se ne srusi.

- Ne znam sta cemo. Prve noci spavali smo na stolicama u preduzecu pored kuce, a potom kod prijatelja. Kada pomere odbojnik, srusice se i kuca. Vec sada nema vode, jer kada je voz nastavio da putuje mimo sina, popucale su cevi, prica Dragoslav Markovic.

Markovici zive oko dve godine u ovoj kuci koja im je, s obzirom da su oboje zaposleni u ZTP, dodeljena kao nuzni smestaj. Kuca, izmedju dva stovarista, pored pruga, uz stalnu buku i prljavstinu, i pored dve plate, jedino je mesto gde su mogli da zive.

- Probali smo da iznajmimo stan. Jeli smo mesecno samo 300 grama mesa. Nismo mogli vise tako. Na molbe i zahteve dobili smo ovu kucu. Renovirao sam je. Vagon pored kuce preuredio sam i nadao se da ce tu biti kuhinja. Sada nemamo nista i ne znam gde cemo, kaze Dragoslav.

Inace po prici Markovica, skretnicari su odmah po udarcu kompozicije pobegli. Posetili su ih samo prijatelji, a nijedan kolega iz ZTP. U toku jucerasnjeg dana, dolazio je radnik ZTP koji je navodno popisao stetu, a na svako pitanje Markovica, odgovarao da nije nadlezan.

Niko nije nadlezan

Porodica Markovic je zatrazila pravnu pomoc od pravnika ZTP ali im pouzdan odgovor nije stigao. Izmedju ostalog, da li imaju pravo da zatraze nuzni smestaj; ko, kada i kako ce ih obestetiti za sve sto im je unisteno od pokucstva. U direkciji ZTP su ih uvek upucivali na sluzbe za koje se ispostavljalo da - nisu nadlezne.

- Briga njih za nas. Prvo su dosli da izvuku lokomotivu. Posle izvesnog vremena, skupljali su kamenje. A ovaj iz komisije i nije dosao da popise stetu, vec su ga poslali da izvidi stanje. Ne znam ni koga bih zamolio za pomoc, niti mogu da je ocekujem. Zivimo u vremenu i drustvu gde je kamenje bitnije od ljudi, kaze Dragoslav.

Po prici radnika ZTP, vozovi su i ranije udarali u odbojnike, ali su se zaustavljali. Niko nije ocekivao da ce jednog dana udariti i u kucu koja je na kraju sina, mada se svi slazu, da je to mesto opasno za zivot.

- Treba da im daju stan, jadni ljudi, komentar je jednog od radnika, koji je kako i sam kaze nekoliko puta ispravljao od udarca iskrivljene odbojnike. Ne znam sta ce sa ovim ljudima biti, al' nama je receno da od sutra ovde radimo. Odbojnik vracamo gde je i bio.

Z. M. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /