Utorak, 30. septembar 1997.

DANAS VANREDNA SEDNICA SKUPSTINE BEOGRADA

Razresenje gradonacelnika jedina tacka dnevnog reda

Djindjic danasnje zasedanje nazvao "nelegalnim i hajduckim". U slucaju smene gradonacelnika i povlacenja Demokratske stranke iz gradske vlasti, preostaje uvodjenje prinudne uprave, "nemoguca" koalicija izmedju SPO i SPS ili, kao najverovatnije, raspisivanje novih lokalnih izbora

Beograd. - Danas ce se, kako je najavljeno, odrzati vanredna sednica Skupstine grada Beograda koju je po hitnom postupku zakazao potpredsednik Milan Bozic. S druge strane, gradonacelnik Zoran Djindjic sednicu je najavio za sedmi oktobar, sto je sve zajedno izazvalo veliku pometnju u javnosti.

Na dnevnom redu danasnjeg zasedanja naci ce se samo jedna tacka: predlog o razresenju gradonacelnika Zorana Djindjica. Bozic je svim odbornicima Gradske skupstine, ukljucujuci i gradonacelnika, uputio poziv za danasnje zasedanje u petak, 26. septembra, iako po zakonskim propisima sednica mora biti zakazana deset dana ranije. Na poziv su se odazvale sve odbornicke grupe iz Skupstine grada, osim Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije. Ukoliko svi odbornici ovih stranaka dodju postojace kvorum i sednica ce moci da se odrzi, bez obzira sto je prema zakonu i gradonacelnikovim tvrdnjama nelegalna.

Jos uvek ostaje nejasno zasto je potpredsednik Skupstine grada zakazao vanrednu sednicu sedam dana pre najavljene. Bozic tvrdi da je to uradjeno po hitnom zahtevu trecine odbornika. Naime, u petak, 26. septembra, kada je upucen zahtev, kako kaze Bozic, gradonacelnik nije bio u Skupstini grada i to je glavni razlog sto je potpredsednik preuzeo duznost pri zakazivanju sednice.

Naprotiv, Djindjic tvrdi da je tog dana bio na svom radnom mestu i da je oko 15 casova dobio poziv za sednicu.

Kvorum i glasanje

Ako danasnjem zasedanju Skupstine Beograda budu prisustvovali svi odbornici SPO, SRS i SPS, kvorum ce biti zadovoljen. S obzirom da Skupstina grada broji 110 odbornika, potrebno je da njih najmanje 56 glasaju za inicijativu o smeni gradonacelnika.

Demokratska stranka ima najvise odbornika - 35, Srpski pokret obnove 34, Srpska radikalna stranka 15, Socijalisticka partija Srbije 24 i Demokratska stranka Srbije dva.

Djindjic je danasnje zasedanje nazvao "nelegalnim i hajduckim", ali je istakao da ce se, u slucaja smene gradonacelnika Beograda, Demokratska stranka povuci iz gradske vlasti. Ako se to desi, Beograd ce, kako kaze Djindjic, ostati bez gradonacelnika, a potom preostaju samo dve opcije: uvodjenje prinudne uprave ili sklapanje nove koalicije izmedju SPO i SPS. Posto prinudna uprava nije najbolje resenje za Beograd, a za koaliciju SPO i SPS gradjani nisu glasali, preostaje samo da se ponovo raspisu lokalni izbori.

Jos uvek aktuelni gradonacelnik tvrdi da je sednicu zakazao za sedmi oktobar zato sto je smatrao da bi zasedanje gradske skupstine pre prvog ili drugog kruga republickih izbora moglo da bude deo predizborne kampanje.

T. Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /