Utorak, 30. septembar 1997.

PUN USPEH "PLAVIH" U REVANSU PROTIV LITVANIJE

Kroz Kaunas punim gasom

Beograd. Definitivno u prvoj rundi kvalifikacija za predstojece Evropsko prvenstvo u Italiji (sledece godine), utakmice sa reprezentacijom Litvanije za jugoslovenske rukometase zaista su bile samo epizoda. Istina, prvi susret u Beogradu i tek polovican uspeh (25:25) nije ulivao puno nade niti je uveravao da ce "plavi" u revansu u Kaunasu uspeti da bar delimicno overe "vizu" za Italiju. Tvrdnje Nenada Perunicica, Zikice Milosavljevica, Nedeljka Jovanovica... posle prve utakmice i samo jednog boda , da ce iz Kaunasa "stici" sa "stitom" nisu bile uverljive. Strepnju je podgrevala i izjava selektora Zorana Zivkovica da nas nacionalni tim nije uigran i da tri dana, do revnsa, nisu dovoljna za ozbiljnije "rezove" neophodne da se stane na prvu poziciju "B" grupe.

Sve sto je u sredu uvece izgledalo nestvarno, u revans utakmici u nedelju bila je prava slika "plavog" tima koji pretenduje na pobednicko postolje na Evropskom prvenstvu. Jednostavno, jugoslovenski rukometasi su kroz Kaunas prosli - punim gasom ( 29:23).

Vec na startu revans utakmice bile su jasne vrednosti dvaju rivala. "Novo" (pravo) izdanje izabranika Zorana Zivkovica bilo je dovoljna garancija ko ce na kraju trijumfovati. Dejan Peric, u punoj formi, na golu i "neocekivana" odbrana 6-0 ( povremeno 5-1 sa Milosavljevicem ispred ostalih) delovali su dovoljno uverljivo protiv litvanskog napada. Na drugoj strani napad nije "patio" od neinventivnosti i beskonacnih kombinacija koje ne daju rezultate. Bekovska postava Butulija, Jovanovic, Perunicic, u medjuvremenu, savladala je "sifre" Zorana Zivkovica i sa mnogo vise ideja uspevala da dodje do sanse za gol ili uposli na "crti" Dragana Skrbica cije su lopte uglavnom zavrsavale u mrezi Savonisa.

Pravo izdanje jugoslovenskog tima u Litvaniji samo je potvrdilo rejting koji nas nacionalni sastav ima u Evropi. Utakimice sa Svajcarskom i Islandom, konkurentima u "B" grupi samo treba da potvrde koja dva nacionalna tima ce igrati na finalnom turniru u Italiji.

Posle trijumfa u Kaunasu reprezentacija Jugoslavije nalazi se na prvom mestu u "B" grupi (tri boda), drugi su Islandjani (isto tri boda) (koji su takodje posle prvog neresenog rezultata pobedili selekciju Svajcarske 29:27), pa je najverovatnije da ce se ove dve reprezentacije i naci u Italiji.

Narednu utakmicu jugoslovenska reprezentacija igra protiv Svajcarske - 29. oktobra (u gostima) i 2. novembra u Nisu, a poslednji kvalifikacioni susret igra se sa Islandom krajem novembra.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /