Utorak, 30. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU GRADONACELNIKA ZORANA DJINDJICA

Smena gradonacelnika odvodi DS iz gradske vlasti

Ako budem smenjen sa polozaja gradonacelnika, Demokratska stranka ce svoju aktivnost nastaviti na terenu odrzavajuci mitinge i promovisanjem demokratskih ideja, kaze dr Zoran Djindjic

"Cinjenica je da necu zatvoriti oci pred ilegalnim i hajduckim (danasnjim) zasedanjem Skupstine grada. U slucaju da se smeni gradonacelnik Demokratska stranka ce se povuci iz gradske vlasti", rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu gradonacelnik Zoran Djindjic.

Prema recima Djindjica povlacenje DS nece uticati na rad gradskih i komunalnih sluzbi. Rusenje koalicije "Zajedno" u Skupstini grada nece uticati na opstinske koalicione vlasti.

"Za sednicu koju sam zakazao za sedmi oktobar odazvale su se DS i Socijalisticka partija Srbije, a SPO i SRS nisu poslale odgovor. Ta sednica je trebalo da bude nastavak prekinutog julskog zasedanja. Raspravljalo bi se o opstini Zemun, kao i o smeni gradonacelnika i jos nekih funkcionera u gradskoj skupstini. Kada sam u petak, 26. septembra dobio poziv za vanrednu sednicu koja treba da se odrzi 30. septembra, pomislio sam da je rec o nekom vicu, po kojem se ne postuje zakonski rok o zakazivanju sednice deset dana ranije.

Nije istinita Boziceva tvrdnja da nisam bio u petak na poslu i zato ne vidim razlog vanrednom zakazivanju sednice", rekao je Djindjic i dodao da je rusenje gradonacelnika Beograda u kontekstu svega onog sto se desava u Srbiji.

Ne mogu se, kako tvrdi Djindjic, redukovati glasovi dobijeni na lokalnim izborima i pomerati mandati kao sahovske figure.

"Kada smo dosli u gradsku skupstini obecali smo da nece biti korupcija, afera, kradje, dodeljivanja mesta po rodbinskim vezama i da nikom gradska kasa nece sluziti u predizbornoj kampanji. Nije rec o sujetama nego o krizi izmedju dve partije koje su pokazale da su dva razlicita sveta. Pri tom mislim na vrh SPO koji je hteo da mu Beograd bude znacka za podizanje ugleda. Rusenje vlasti u Beogradu je rezultat panike zbog neuspeha na republickim izborima. Ako se rasturi koalicija "Zajedno" u Beogradu, preostaje samo da se raspisu novi izbori", kaze Djindjic.

Na pitanje da li ce se DS kandidovati u slucaju raspisivanja novih lokalnih izbora, gradonacelnik je rekao da se pod ovakvim uslovima DS nece kandidovati. U slucaju promene izbornih uslova, odnosno uspostavljanja dijaloga izmedju vlasti i opozicije DS ce izaci na izbore.

Ako se gradonacelnik Beograda smeni, DS ce svoju aktivnost, kako kaze Djindjic, nastaviti na terenu odrzavajuci mitinge i promovisanjem demokratskih ideja. Prema recima Djindjica, ubrzo ce se raspisati i novi predsednicki izbori, jer drugi krug izbora po svemu sudeci nece uspeti, sto ce pokazati da je bojkot bio jedino pravo resenje.

"Bicemo jedina drzava koja ni posle petog oktobra nece dobiti predsednika. Moramo iskoraciti iz vrzinog kola. Ako se osvrnemo unazad videcemo da nista nismo postigli sa pet izbora u proteklih osam godina", istakao je Djindjic.

T. Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /