Utorak, 30. septembar 1997.

Gelbard i Isinger uskoro u poseti Kosovu

Brisel, Bon, Beta. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard i direktor politicke direkcije u nemackom ministarstvu inostranih poslova Volfgang Isinger posetice uskoro Kosovo sa ciljem da "odlucno podstaknu" resavanje kosovskog problema i otklone opasnost da pretece zaostravanje na Kosovu ugrozi stabilnost regiona, saznaje Beta u americkoj misiji u NATO i nemackom Ministarstvu inostranih poslova u Bonu.

Predstavnik u americkoj misiji u NATO je podvukao da se americko- nemacka inicijativa temelji na ocenama clanica Kontakt grupe da bi "iskliznuce situacije na Kosovu" bilo opasno za mir i stabilizaciju Balkana. To se, naglaseno je, nadovezuje na ranije stavove SAD, evropskih saveznika i Kontakt grupe da se resenje kosovske krize mora naci u autonomiji za tu oblast, kao i u postovanju ljudskih, manjinskih i gradjanskih prava.

Zvanicni nemacki izvori u Bonu su precizirali da je u pripremi ove "nemacko-americke inicijative nedavno razgovarano i sa albanskim liderom Ibrahimom Rugovom", ali je receno da se jos ne zna tacan datum posete Gelbarda i Isingera Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /