Utorak, 30. septembar 1997.

I PORED PREPORUKA ALBANSKIH POLITICARA I TRINAESTORICE DIPLOMATA DA ODLOZE DEMONSTRACIJE

Studenti ne odustaju od protesta

Nezavisna unija albanskih studenata univerziteta u Pristini kasno sinoc ipak je odlucila da mirni protesti studenata pocnu u sredu, 1. oktobra

Pristina, Beta. - Studenti alternativnog albanskog univerziteta u Pristini veceras su odbacili zahtev lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove i stranih diplomata da odloze za sredu najavljene demonstracije.

Protest ce poceti u 10.30 iz pristinskog naselja Velanija, u kojem je, po privatnim kucama, smesteno vise alternativnih albanskih fakulteta i rektorata. Informacija o tome da li ce mirni protesti biti odrzani i u jos sest drugih gradova na Kosovu, kako je najavljivano, jos nema. Vise detalja o protestu i njegovom trajanju, kako je najavljeno, bice saopsteno sutra pre podne.

Studenti Albanci su ovo odlucili nakon jucerasnjeg sastanka sa Ibrahimom Rugovom.

Rugova je ranije pozvao albanske studente da odloze najavljeni protest ciji je cilj poboljsanje situacije u obrazovanju u toj pokrajini i povratak djaka i studenata u skolske i univerzitetske objekte, koje ne koriste sest godina.

Rektor paralelnog albanskog univerziteta u Pristini Ejup Statovci podrzao je juce proteste albanskih studenata zakazane za 1. oktobar. "Nas univerzitet je ponosan sto podrzava svoje studente, posto je rec o oslobadjanju univerzitetskih objekata", izjavio je Statovci pristinskom dnevniku na albanskom "Koha ditore".

On je dodao da su albanski studenti sami izradili "platformu protesta i sve druge dokumente koje se odnose na mirne demonstracije sa ciljem da oslobode objekte naseg univerziteta".

"Mislim da ovde pobedjuje univerzitet i pobedjuje Kosovo. Ja kao rektor ne pripadam nijednoj partiji. Ja sam rektor jedne autonomne i nezavisne drzavne institucije koja se zove univerzitet", dodao je Statovci.

Bivsi visoki kosovski funkcioner Mahmut Bakali izjavio je da najavljeni protesti albanskih studenata, 1. oktobra, mogu da budu odlozeni "ali samo uslovno". U autorskom tekstu koji juce objavljuje pristinski dnevnik na albanskom "Koha ditore", Bakali je naglasio da bi odlaganjem mirnih protesta za "kratko vreme", studenti pruzili "jos jednu sansu svetskoj diplomatiji, Milosevicu, ali i samom lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi da se angazuju na ozivaljavanju dogovora o normalizaciji obrazovanja na albanskom jeziku". Bakali je napomenuo i da je "elementarna potreba albanskih studenata za skolovanjem na svom Univerzitetu, a ne da i dalje uce po kucama ili 'pod drvecem', kako kaze Rugova".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /