Utorak, 30. septembar 1997.

SVENACIONALNI DEMOKRATSKI FRONT VOJVODINE O PREDSEDNICKIM IZBORIMA

Bojkot - jedini izbor

Produbljivanje krize u politickom i ustavnom pogledu velika je sansa za sve snage demokratske orijentacije

Novi Sad. - Rezultati proteklih izbora pokazali su izrazito pomeranje dela birackog tela prema desnim, pre svega nacionalistickim i fasistickim politickim orijentacijama, i nije onda ni cudno, mada je veoma tragicno, sto su socijalna demagogija i nacionalna fasistoidna iskljucivost ponudjeni kao model izlaska iz krize - konstatovao je Pokrajinski odbor Svenacionalnog demokratskog fronta Vojvodine.

U isto vreme zakljuceno je i da sve to jasno upucuje da se kriza produbljuje i zaostrava u politickom i ustavnom pogledu, ali da to, samo po sebi, moze biti i velika sansa za sve snage istinski demokratske orijentacije.

Zbog toga je SDFV juce pozvao sve te stranke, pokrete i gradjane da ne izadju na drugi krug izbora za predsednika Srbije. Jer, kako je obrazlozeno, u opredeljivanju izmedju kandidata onih snaga koje su krive za rat, bedu u kojoj se nalazimo i izolaciju od sveta, i kandidata onih snaga koje olicavaju i predstavljaju fasizam, seju nacionalnu mrznju i strah i najavljuju novi rat - mi ne treba da ucestvujemo.

Budjenje nade

Jedino svetlo koje budi nadu - ukazuje SDFV - jeste cinjenica da oko polovine upisanih biraca nije u ovim izborima i u svemu tome ni htelo da ucestvuje, ocenjujuci da to pokazuje da je odnos politickih snaga u stvarnosti znatno drugaciji od onog "kakav je, nazalost, ostvaren u parlamentu".

Ocenjujuci izborne rezultate vojvodjanskih stranaka, SDFV je misljenja da je dobro sto je u parlamentarnoj strukturi obezbedjeno njihovo ucesce, mada primecuje da ono, istina, nije ni priblizno politickom raspolozenju gradjana Vojvodine.

To, po sudu SDFV, ocito pokazuju izrazito nepovoljni izborni rezultati ovih stranaka u sremskomitrovackoj, somborskoj, subotickoj i zrenjaninskoj izbornoj jedinici, a greske koje su tokom ovih izbora pravljene treba svima da posluze kao opomena i da umesto novih deoba podstaknu proces okupljanja svih politickih subjekta u Vojvodini i zemlji na postizanju osnovnog cilja. On je, po oceni SDFV, u obezbedjivanju stvarne, sustinske i pune autonomije Vojvodine u demokratskoj Srbiji i Jugoslaviji, i on predstavlja vododelnicu sustinskog politickog identiteta svih stranaka pokreta, udruzenja i organizacija autenticno vojvodjanske orijentacije

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /