CLANAK!

cufaj@journalist.com
Tue, 28 Oct 1997 04:16:18 +0100


To: Nasa Borba

KOSOVSKI RULET: STA STOJI IZA ODLAGANJA POSETE GELDBARDA I ISINGERA?

Julija Stojanovic & Beqë Cufaj

Dugo najvaljivana poseta specijalnog izaslanika Americke Administracije Roberta Geldbarda i politickog direktora Ministarstva Unutrasnjih Poslova Nemacke Wolfganga Isingera je jutros zvanicno odlozena, kako je najavljeno od strane americkih partnera.

Poseta dvojice zvanicnika je za cilj imala iznosenje konkretnih predloga Slobodanu Milosevicu i Ibrahimu Rugovi za resavanje Kosovskog pitanja. Predlozi su sadrzali tri dimenzije uspostavljanja kontakta izmedju dveju strana. Kao prvo, predlozeno je odrzavanje medjunarodne konferencije o Kosovu, uz ucesce trece strane -- Geldbard/Isinger. Kao drugo nudi se direktno posredovanje u sastanku izmedju Milosevica i Rugove. I, konacno, inicira se potpisivanje sporazuma o "ad-hoc" pitanjima, kao sto su skolstvo, zdravstvo i sistem informisanja na Kosovu, cak i u slucaju da ne dodje do sastanka izmedju Milosevica i Rugove.

Medjutim, protesti Albanskih studenata najavljeni za 29 Oktobar su jedan novi faktor, koji moze i ima odlucujucu ulogu u trenutnom razvoju dogadjaja. Paradoksalno je da umesto Rugova kontrolise studentske proteste, a samim tim i nove politicke snage, na zapadu se stice utisak da upravo studenti na najodlucniji nacin usmeravaju tok dogadjaja i kontrolisu Rugovu.

Gelbard i Isinger su svesni neprividljivosti razvoja dogadjaja u novostvorenim albansko-albanskim odnosima. Iako americka i nemacka diplomatija tvrde da Rugova legitimno zastupa albanske interese, poslednja zbivanja i intenzivni kontakti sa studentskim pokretom pokazuju da zapadna pragmaticna diplomatija podrzava snage koje zaista pokrecu situaciju sa mrtve tacke.

Istovremeno Milosevic je preokupiran ishodom predsednickih izbora u Crnoj Gori, pa nije u stanju da se suoci sa zahtevima Geldbarda i Isingera o mogucim pregovorima sa Rugovom. Milosevicu se na najodlucniji nacin sugerise da ne upotrebi nasilje protiv albanskih studenata. Ali se on od tih "sugestija" ogradjuje argumentacijom, da "meksom" policijskom intervencijom namerava da spreci izbijanje direktne etnicke konfrontacije izmedju Albanaca i Kosovskih Srba, pa i radikalnih srpskih snaga, sa Seseljem i Arkanom na celu. A to Rugovi, koji je i inace preopterecen konfliktima u LDK i sa Vladom u ekzilu, kao i gubljenjem podrske dela Albanskog stanovnistva, daje za pravo da se suprotstavlja studentskim protestima. Paradoksalno je ali i ocigledno, da Milosevic i Rugova uz razlicitu motivaciju imaju isti cilj: da Albanski studenti ne izadju na ulice Pristine i samim tim naruse status quo.

Isingeru i Geldbardu je situacija jasna, pa ne zele da budu zrtveno jagnje u, kao i obicno, nestabilnim prilikama Kosovskog ruleta.

---

Julija Stojanovic je slobodna novinarka Beqë Cufaj je dopisnik dnevnog lista "KOHA Ditore" iz Nemacke