POSTOVANOM G. BRKICU I REDAKCIJI

vladimir_milosevic@SEUR.VOA.GOV
26 Dec 96 1:11:34


Postovani g. BRKICU, a uz pozdrav svim koleginicama i kolegama,
iskreno zalim zbog slucaja koji se dogodio cenjenoj koleginici Milici Torov,
ali me on ni malo ne cudi.
Naime, s obzirom da poznajem gospodina, s kojim su svi novinari koji su ikada imali priliku (obavezu) da dodju u Skupstinu Srbije, vrlo brzo upoznaju i zapamte ga ( doduse ne secam se da je iko to uciinio po necem lepom i dobrom), ne vidim efekat obracaanja bilo kome.
Jer, da u glavama onih, koji su doticnu osobu postavili na mesto sefa Informativne sluzbe Skupstine Srbije, postoji i truncica pameti, neka promena bi se i mogla ocekivati. Ovako, pucanj je u prazno!
Moje gotovo trogodisnje iskustvo sa doticnim likom je bilo dobro samo u njegovim vrlo retkim trenucima ªprohibicije nepoznatog uzrokaª , koja se lako prepoznavala time sto je na ªDobar danª ista osoba umela i ljudski da otpozdravi. U svim ostalim situacijama, a bilo ih je bezbroj, pomenuti lik je sve radio osim onoga sto bi mu bio posao. Izigravao je portira i radnika obezbedjenja otvarajuci vrata onima koje je gledao sa strahopostovanjem, a novinare ucutkivao ili isterivao iz prostorija po sopstvenom hiru. Na pitanja koja su se ticala njegovog posla, ako takav opis tog radnog mesta uopste postoji, najcesce je drsko i nevaspitano odgovarao. Ukoliko se to kolegama novinarima nije samo pricinjavalo, jer je bilo vrlo tesko razaznati ijednu rec u spontanoj i mrzovoljnoj salvi suglasnika i samoglasnika. Isti je uvek sebi davao za pravo da odlucuje koji ce novinar moci, a koji ne da udje u skupstinsko zdanje, a uputstva je sam izmisljao i saopstavao radnicima obezbedjenja na ulaznim vratim
a. Vise puta su poslanic
i opozicije u RepubliÏckom parlamentu pokusavali da pokrenu inicijativu da se toj osobi oduzmu sva prava koja je on sebi sam dozvoljavao, ali se dalje od toga nije otislo.
Iz svega se moze zakljuciti, a to su tvrdili i pojedini skupstinski sluzbnici, da iza pomenutog lika stoji licno ON i to zbog nekih rodbinskih veza. S obzirom na sve ostale probleme na tom malom parcetu zemlje, zvanom Srbija, problem sa sitnim administrativnim radnicima nece uspeti da se promeni uprkos svim apelima.
Mozda bi najbolje resenje bilo povuci izvestace iz Skupstine Srbije i ostaviti agenciji (ama) ama - onima koje ni po koju cene nece solidarno povuci isti potez, a sve dok se na to radno mesto ne postavi uljudna i kompetentna licnost.

Uz srdacne pozdrave Vama, kao i svim koleginicama i kolegama,
zelim uspesnu i srecnu Novu godinu, kao i sve prosle i predstojece praznike.

S duznim postovanjem,

Vladimir Milosevic - Cezar,
novinar na privremenom radu u inostranstvu.