Saopstenje Sabora SPC

Monastery Decani (decani@EUnet.yu)
Thu, 02 Jan 1997 18:27:41 +0100


<BASE HREF="file:///C|/Reserve/Saopstenje.htm">

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN">

Sa blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Raskoprizrenskog g. ARTEMIJA saljemo vam ovaj tekst Saopstenja Vanrednog Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, odrzanog danas u Patrijarsiji SPC, u Beogradu.

jeromonah Sava Manastir Visoki Decani, decani@EUnet.yu


SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve u svom vanrednom zasedanju odrzanom u zgradi Srpske Patrijarsije u Beogradu na dan Svetog Ignjatija Bogonosca i Svetog Danila Arhiepiskopa Srpskog, 20. decembra 1996., odnosno 2. januara 1997. godine, posvetio je punu paznju najnovijim tragicnim dogadjajima u Srbiji.

Razmotrivsi celokupnu situaciju nastalu posle 17. novembra kojeg je drasticno pogazena volja naroda izrazena na lokalnim izborima od strane vladajuceg rezima, Sveti arhijerejski sabor smatra:

1. Da se ovde ne radi samo o politickom i stranackom opredeljenju, vec pre svega o etickom i sustinskom pitanju u nasem narodu.

2. Srpska Pravoslavna Crkva, ocekujuci da ce preovladati razum i doci do prihvatanja stvarnosi i priznanja narodne volje i dostojanstva, molila se sa velikim strpljenjem Gospodu - Knezu Mira da medju Srbima zavlada Hristov mir.

Kako do toga nije doslo, vec je, posle nekoliko nedelja brojnih mirnih demonstracija na ulicama Beograda i drugih gradova i mesta sirom Srbije, primenjena sila od strane vladajuceg rezima sa namerom da se ugusi slobodno izrazena volja naroda, pri cemu je prolivena i krv neduznih zrtava koja, kao nekad Aveljeva, vapije na nebo, sabrase se srpski arhijereji da kazu svoju rec.

Srpska Pravoslavna Crkva najostrije osudjuje falsifikovanje narodnih glasova, gusenje sloboda politickih i verskih (nedozvoljavanje veronauke u skolama, izbacivanje Svetog Save iz srpskih skola, nevracanje i unistavanje crkvi oduzete imovine, prodaju zaduzbinskih zgrada poklonjenih Crkvi pre nekoliko vekova, a sto ni okupatori nisu radili, nevracanje maticnih knjiga koje su cuvale korene srpskog naroda, maltretiranje svestenstva i vernika koji glasno izrazavaju svoje neslaganje sa gazenjem narodnih sloboda), a narocito premlacivanje i ubijanje naroda na ulicama nekad slobodarskog Beograda i sirom Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor osudjuje vlast koja je prenebregla ne samo izbornu volju naroda, vec pre svega pogazila nasu slavnu i mukotrpnu istoriju, vekove, narodno pamcenje, obraz, dostojanstvo, ime, cirilicu, duhovne i nacionalne vrednosti i svetinje, izdala zapadne srpske krajine, dovela naciju i drzavu do potpunog sloma, a narod do prosjackog stapa, zavadila nas sa celim svetom, a sada pokusava da nas i medjusobno zavadi i zakrvi samo da bi scuvala svoju vlast. Zato, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve, kao vekovni cuvar narodnih svetinja i vrednosti, energicno i javno zigose i osudjuje ovakvo ponasanje vladajuceg rezima. Srpski Arhijereji smatraju i uvereni su da samo postovanje demokratskih principa i ljudskih prava, i priznanje rezultata izbora od 17. novembra mogu celom srpskom narodu i ostalim gradjanima Srbije doneti nadu u bolju buducnost i miran zivot.

Nalazeci se u predvecerju Rodjenja Bogomladenca Hrista, Koji nam je doneo mir, kojeg ovaj svet ne moze ni dati niti ga oduzeti od nas, mi se molimo Novorodjenom Gospodu da nam podari toliko zeljeni mir, slogu i ljubav.

MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI! Dano u Srpskoj Patrijarsiji, uoci Bozica 1996. godine

(Slede potpisi arhijereja. Nedostaju potpisi episkopa koji nisu bili u mogucnosti da pristustvuju Saboru)