RadioMileva - Vanredna (4. decembar 1996.)

M. Konstantinovic (konstant@EUnet.yu)
Wed, 04 Dec 1996 23:00:40 -0800


***************************************
* *
* R A D I O M I L E V A *
* *
* *** VANREDNA *** *
* godina IV *
* *
* Beograd utorak 4. decembar 1996. *
****************************************
* ekonstam@etf.bg.ac.yu *
* http://www.yurope.com/news/mileva/ *
****************************************

AERO MITING U GRADU

Perica, brat moje koleginice Marine pitao "kakva je to guzva u gradu", pa kad su mu rekli da je miting, a on pitao: "A jel' aero-miting"!
I stvarno, sutra je zakazan Aero-miting u 3 popodne. Priprema se vazdusni napad na TV Bastilju i slicne institucije. Svako treba da se priseti kako se prave avioncici od papira, pa da pored lampe ili svece ponese i to.
Inace, danas se ispred Savezne skupstine okupilo puno sveta, kol'ko moze da stane na taj ne bas mali plato, a obaska bilo ih je i u parku. Ozvucenje je bilo montirano na dzip sa ugradjenom platformom za govornike. I to nije bilo sve. Kada se tu zavrsila prica, svi su se mahom, slili na Terazije. Logicno, jer to je danas bilo jedino mesto gde su mogle da su cuju dnevne vesti. "Index" i "B92" i dalje ne rade. Zaprava, kako sam cuo, predajniku za "Index" koji se nalazi negde na Zvezdari, smanjena je snaga tridesetak puta, tako da on mucen moze da dobaci najdalje 50 do 100 metara., a i to pod uslovom da ga neko ne ometa. Kada su otslusali vesti, vecina je nastavila duz Knez-Mihailove predvodjena onim dzipom sa jakih razglasom. Pustali su "Baba Julu" i ostale Borine pesme.
Danas, pre pocetka ove najvece gradske zurke ukazala mi se prilika da zavirim i u prostorije Demokratske stranke na Terazijama. U opstem metezu ljudi su obavljali razlicite poslove i pripremali se za "uadrni termin". Dva momka, Tonac 1 i Tonac 2, uzurbano su proveravali sistem za ozvucenje, a sve uz dobru muziku koja je onima na ulici skracivala vreme do prvih vecernjih vesti. U drugoj prostoriji kompjuterski deo odakle Haker 1 i Haker 2 primaju i salju vesti preko Internetu Upravo su uredjivali sobu iz koje se govormici svako vece (Svi osim Vesne Pesic) , hrabro, poput Batman-a izvlace kroz prozor na sims sirine cetrdesetak santimetara.
Na Filozofskom fakultetu ostavi osam svoj potpis podrske za Sudentski protest '96. Svratio sam i u njihov Racunski i Press centar. Svi dosta umorni, ali i dalje nasmejani raspolozeni i spremni na salu i razgovor. Svi osim Voje koji je spavao na podu, tako, da su morali da ga premestaju nebi li se oslobodio prostor za prolazak kroz studentima natrpanu sobu. Kazu da im komunikacija preko Interneta dobro funkcionise i da svako ko je voljan da im da podrsku, da je dobrodosao.
Krug po gradu sam zavrsio pogledavsi divnu izlozbu "Pirotski cilim" koja je namestena u Galeriji Akademije nauka.
Vest dana je takodje i da ce B92, uz pomoc "Glasa Amerike", moci da se slusa danas od ponoci na srednjim talasima na frekvenci od sedamsto pedeset i nesto KHz.
Danas sam cuo da ce u Ginisovu knjigu rekorda uci ono zvizdanje koje pre neki dan trajalo tacno 21 minut!
Sve sam ovo kucao bez naocara koje sam nekud zaturio u opstoj guzvi, pa se izvinjavam ako ima gresaka.

mile