"Politika" o Miletu i Milevi

GENETICAR I "RADIO MILEVA"

Sirenje istine o nama, i "Politike", na elektronski nacin dr Miroslava Konstantinovica

Doktor Miroslav Konstantinovic je hemicar po diplomi, doktor po tituli, geneticar po zanimanju. Radio je nekad s morskim jezevima. Pa ostavio. Pa presao u "Galeniku" gde je bio u grupi istrazivaca koji su, prvi kod nas, klonirali gen interferona, s namerom da zaposle bakteriju kao proizvodjaca istog, ali izmenili se pogledi na ulogu interferona u zivotu lecenja coveka, pa i "Galenike" na finansiranje tog istrazivanja. Pa i to ostavio i sada je naucni saradnik Instituta za molekularnu genetiku i geneticko inzenjerstvo u Beogradu, kolektiva kojii se, kaze, sjajno slaze i druzi i u kojem nema sakrivanja hemikalija, da ih drugi ne uzme. Iz Instituta u kojem radi vise od polovine istrazivaca je na privremenom radu u inostranstvu (u Torontu se igra fudbalska utakmica "Pupin" - "Vinca"). Beogradske geneticare na privremenom radu u inostranstvu obilaze njihovi roditelji, tetke... "Odnesu im vesti o nama u Institutu, a kad se vrate donesu hemikalije, literaturu i mi radimo".

Mali otvoreni svet

Upotreba kompjutera se podrazumeva u svakodnevnom poslu, tu gde Konstantinovic radi. Pre, pre medjunarodnog embarga, on i njegove kolege, kad im zatreba ukucaju sekvencu neke DNK (dezoksiribonukleinske kiseline) na kojoj rade, pa je posalju linijom Beograd - Linc - Trst, u trscanski Internacionalni centar za biotehnologiju i geneticko inzenjerstvo, da to uporede sa drugim slicnim istrazivanjima u svetu, a trscanski centar, ako treba, vec dodje do odgovora u banci podataka u Hajdelbergu ili Los Alamosu. Sada su nam, kaze Konstantinovic, prekinuli te akademske linije. "Upropastili su nas". Moraju, veli, da se snalaze. I sad salje sekvencu pacovskim kanalima, kolegi drugaru u Kaliforniju, recimo, on tamo, u nekoj banci podataka, dodje do odgovora i salje natrag, opet krivudavim pacovskim kanalima, sto moze da potraje.

Za ovu nasu pricu ovo je bitno utoliko sto istim putevima kompjuterskim, elektronskom postom, putuju u svet, poznatim i nepoznatim prijateljima, kroz blokadu, i vesti, Konstantinoviceve i iz "Politke".

- U mojoj kuci uvek se citala "Politika". Tacno se znalo gde je u njoj Paja Patak, sport i ostalo. Pre dvadeset godina, tek sto sam zavrsio studije, ziveo sam godinu dana u Holandiji. Dva puta nedeljno sedao sam u voz i putovao iz Haga za Amsterdam, po "Politiku". Koliko je meni tada znacilo da iz "Politike" vidim sta je i kako je kod kuce! Sada sam pomislio da bi isto to voleli moji prijatelji u svetu. Tako je pocela da radi moja "Radio Mileva". Studenti su bili na ulici, ja s njima, pa kad se vratim kuci - ukucam sta sam video sta pise u "Politici". Islo je to sa mog kompjutera na kompjutere desetak mojih prijatelja, kolega uglavnom, u Americi, Nemackoj, Italiji. Odusevljeno su mi javljali da takve izvestaje nisu nalazili na Si-En-Enu.

Konstantinoviceva "Radio Mileva" posle se prosirila. Njegovi izvestaji odlaze u kompjuterski centar "Srpske informativne inicijative" u Kaliforniji, a odatle - u ceo svet. Zna, kaze, po zahtevima nasih ljudi pomenutom centru, da "Radio Milevu" primaju u Australiji, Africi, Nemackoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, u Ljubljani... Svet je, zapravo, mali. Elektronskom postom, koja se cita sa ekrana, moze se istovremeno razgovarati sa bilo kojim delom sveta. Za to treba imati (i znati upotrebiti) modem i telefon kojim ce se, pozivom po ceni lokalnog razgovora, ukljuciti u veliki kompjuterski sistem; dalje ide pacovskim kanalima na cijem objasnjavanju obostrano ne insistiramo.

- Politiku u "Politici" obicno preskocim, sem ako nije vruce - kaze Konstantinovic. - Trazim i saljem carsijske vesti, one iz oblasti kulture, o gradskom saobracaju , sportske rezultate. Dva puta sam poslao po celu "ovu situaciju" Slobodana Stoicevica - "Ludi tramvaj" i "Vrednosno pismo". Sad cu o Narodnom pozoristu, pismo dramskih umetnika predsedniku Milosevicu, da spasava Pozoriste od upravnika Berceka. Poslao sam recept za kuvane djevreke, specijalitet jedne stare pekare na Bulevaru, kod Djerma: kako napraviti nase kuvane djevreke od americkog brasna. A jednom je meni doslo kako tamo nasi i americki Amerikanci kisele kupus - u bazenu, kakvih je onoliko u Kalifornijiskim kucnim vrtovima.

"Radio Mileva" odlazi u svet vikendom. Sta sadrzi? Evo, primera radi, br. 49, od subote, 29. januara 1994. U uvodniku Mile (Miroslav Konstantinovic) pise: "Zvonkim glasom jutros mi se javila koleginica Mila i saopstila da mogu da dodjem u Institut po platu... Konacno je superdinar dosao u nase ruke. Izuzev za novogodisnju noc, cini mi se da pivo nisam pio mesecima, pa je to, moram da priznam, prvo sto sam ubacio u korpu... Posle vise kosmarnih meseci nadam se da cu nocas mirno spavati, bez straha da cu se uz vrisak probuditi u po noci drmusajuci zenu da joj saopstim kako sam sanjao da su jaja, koja smo propustili juce da kupimo, poskupela sedamnaest milijardi puta. Nadam se da sve ovo nije san i da ce potrajati barem kol'ko da uhvatim malo daha.

Sledi "Casa pica za Libera" (povodom cetvorogodisnjice smrti Slobodana Markovica), tekst Milosa Lazica, uz Konstantinovicevu napomenu da ce "neki Cuburac tamo daleko mozda i da sklopi ovim povodom jedan koktel kapetan Kuka"

Kad moze Robin Hud

Onda nedelja. Naslovi iz "Politike" i red-dva sadrzaja: Zivot sa racunom - Zabrinuta drzava. Kad drzava pocne da strahuje za svoj budzet onda je red da se i svi drugi ozbiljno uplase. Pozorisna premijera: Ivan Panic, "Sokratov testament" u reziji Velimira Mitrovica, na Maloj sceni Narodnog pozorista u Beogradu.
Ponedeljak: Srpski dzemperi u Bavarskoj. Nove navike - izgubljeno vreme: kako smo se odrekli dobrih koncerata, dobre muzike, velikih kulturnih dogadjaja, zamenivsi ih cekanjem u redovima, uz obavezne taktove neke nove muzike... Podsecanja: Svetosavske proslave. Dvadeseto kolo prve savezne lige: Partizan odmice Zvezdi...
Utorak: Svecanost povodom devet decenija "Politike" - urucune tradicionalne nagrade. U spomen Vladislavu Ribnikaru... Potrosnja struje nezabelezena u istoriji...
Sreda: Koliko ce kostati hrana, komunalije, struja i telefon - Mesecno za zivot 180 novih dinara... "Dezerter" Zivojina Pavlovica u prvom planu filmskog festivala u Trstu; neubedljivi protesti Hrvata... Veceras vaterpolo spektakl u Beogradu. Na stonoteniskom turniru u Helsinkiju "Vega trofej" Slobodanu Grujicu.
Cetvrtak: Cigarete konacno u trafikama... Svetosavske svecanosti u celoj zemlji...
Petak: Izmedju Jugoslavije i Hrvatske - Telefonske veze verovatno iduce sedmice... Pocelo veliko snizenje cena... Kako su vidovnjaci dobili medijski rat... Americka kosarkaska PVlade Divac blistao... Gradjani kupuju marke za dinare, ali i dinare za marke...
Subota: Dodeljena nagrada "Slobodan Jovanovic" Kompanije "Politika" - Priznanje "Istroriji srpskog naroda" . Jevtinije i u kafanama - U "Tri grozda" snizene cene... I Petar Bozovic odlazi iz Narodnog pozorista... Bancin i ulicni kurs marke i dolara.

- Toliko govorimo da istina o nama treba da prodre u svet, pa se eto, i ja trudim, da prodre. Nasi zemljaci u Karolini (SAD) kukali su, da su, pre no sto je "Radio Mileva" stigla do njih, ziveli na informativnom kraju sveta, u potpunoj zabiti, sto se tice vesti od kuce. "Politika", ipak ne stize svuda. Mislim, da ovim sto radim, mogu samo da zainteresujem ljude za nju i za nas, uopste. Ako Tijanic kaze da moze da skida filmove sa satelita, i da je on Robin Hud koji pomaze sirotinju, zasto da ja ne javim nasim ljudima sta ima u "Politici", kod kuce?

V. Stefanovic
"Politika" 21. februar 1994.


Vrati me na glavnu stranicu.