Uvod

Stvari nastaju cesto ciljano, ponekad stihijski, a katkad i silom prilika. Nastanak Radio Mileve ne moze se pripisati potpuno ni jednoj od tri pomenute mogucnosti.

Sa mnogim rodjacima, prijateljima i kolegama oprastao sam se pre godinu-dve-tri-cetiri. Imali smo tada pri ruci kompjutere i modeme i mocnu svetsku kompjutersku mrezu, a jos vise i vaznije ogromnu zelju da ne ispustimo iz ruku tanke niti koje odrzavaju nasu vezu. Pisao sam im sta se ovde desava i opisivao im vreme za koje sigurno ne moze da se kaze da nije uzbudljivo, al' ne povratilo se. Tako je jednom prilikom kolega i drugar Mensi (mensi@scs.unr.edu) molio da mu pisem sta ima novo ovde, al' da svakako u "subject" stavim neki naziv koji ce se odmah uociti. Tako je otislo jedno pismo, a "subject" je nosio naziv Radio Mileva. Tada sam pomislio: "Ima ih vise kojima bih mogao da posaljem istu pricu, zasto bi se ljutili ako nije licno naslovljeno".

Ne petljajuci se sa politickim temama, koliko je to moguce, a pokusavajuci da uhvatim i zapisem bar deo onoga sto smatram da bih i ja, da sam tamo negde daleko, "izgoreo" od zelje da saznam - sklapao bih pricu. Tako je 15. februara 1993. godine krenuo u svet prvi broj, prve nekomercijalne elektronske beogradske hronike, pod radnim nazivom "Radio Mileva". A zatim, drugi, treci... Potom se oglasio moj surak Gale (maksimov@colorado.edu) sa idejom da "Milevu" salje i na SII (Srpsku informativnu inicijativu). Mogao sam da kazem vec posle desetog broja da ja nemam vremena da se petljam sa tim pisanjem. Medjutim, zamajac svemu je sigurno bio, a i dalje je, cinjenica da ja na taj nacin uspevam, bar u nekoj meri, da se "izduvam". Velim, bolje to nego da isamaram kasirku u samoposluzi, sravnim racune sa komsijom koji me nervira, ili sacuvaj me Boze u trenucima nervnog rastrojstva izrikosetiram neduzne gradjane u samom centru grada.

I tako uvek pred kraj vikenda, kada Veca i deca polegaju, pod okriljem noci, sklopim pricu. Izgledala ta prica ruzna i tuzna, smesna ili bizarna, nestvarna ili stvarna, nadam se da moze da se proguta.

mile


Vrati me na glavnu stranicu.