Medjunarodna konferencija o zastiti nacionalnih parkova Evrope-Harz, Nemacka

U okviru redovnih godisnjih programa Internacionalne kuce Sonenberg, na planini Harz (bivsa granica istocne i zapadne Nemacke, na potezu Hanover-Lajpcig), odrzan je osmodnevni medjunarodni seminar o zastiti nacionalnih parkova Evrope. Seminaru je prisustvovalo 34 studenta iz 10 evropskih zemalja (12-GER, 9-HUN, 2-GBR, 2-CH, 2-ROM, 2-YU, 2-CRO, 1-POR, 1-ESP, 1-ITA).

Jugoslaviju su predstavljali Dusan Palic i Milan Orlovic, studenti Veterinarskog fakulteta u Beogradu, delegirani na inicijativu Istrazivacke stanice Petnica i MIS-a.

Seminar je protekao u znaku upoznavanja tekucih problema Nacionalnog parka Harz kao i u simbolicnom ucescu u njegovoj renaturalizaciji (odstranjivanje cevi za odvodnjavanje iz tresetista, rasciscavanje recnih obala, ogradjivanje parkinga od sume i sl.). U vecernjim casovima rad bi se nastavio rezimiranjem vidjenog uz predavanja (flora, fauna, tresetista, potoci...) koja su organizovana od strane rukovodstva nacionalnog parka. U predvidjenim terminima, ucesnici seminara su predstavljali nacionalne parkove za koje rade, stanje i prebleme istih. S obzirom na to, nasi predstavnici su upoznali ostale ucesnike sa radom Istrazivacke stanice Petnica i Mladih istrazivaca Srbije. Nakon toga pusten je polucasovni film iz 1993. godine o prirodnoj bastini Jugoslavije pod zastitom UNESCO-a.

Sa ucesnicima seminara iz drugih zemalja smo ostvarili izuzetno prisan kontakt, te se nadamo zajednickim naucno-istrazivackim projektima vec pocetkom 1997. godine.

Milan Orlovic