Kadrovski seminar MIS-a na Kopaoniku '96.
kurs istrazivacke fotografije

U periodu od 21. novembra do 24. novembra 1996. godine, paralelno sa kadrovskim seminarom Mladih istrazivaca Srbije, odrzan je kurs istrazivacke fotografije.

Zbog nedovoljnog broja pansiona, ili zbog neocekivano velikog interesovanja klubova MIS-a za kadrovski seminar (koji je trajao od 18. 11. do 24. 11. 1996. godine), kurs istrazivacke fotografije realizovan je u trajanju od samo tri dana. Ucesce na kursu uzeli su cetiri predstavnika iz Novog Sada, jedan predstavnik iz Valjeva i jedan predstavnik iz Beograda. Iako su bili pozvani, kurs nisu pohadjali dva predstavnika Veterinarskog istrazivackog drustva i jedan predstavnik GeoID-a "Jovan Zujovic".

Potreba za oranizovanjem jednog ovakvog kursa javila se zbog jako siromasne foto dokumentacije Mladih istrazivaca, iako su klubovi ove organizacije aktivni tokom cele godine. Postoji veliki broj fotografija sa terena ali jako malo fotografija koje prikazuju na kom je terenu realizovan neki projekat, metodologija rada i sama obrada rezultata na tom istom terenu. Strucni saradnici, profesionalni fotografi Dusan Jovanovic i Sasa Preradovic, pokusali su polaznicima kursa da ukazu na znacaj istrazivacke fotografije koji ona ima u naucno-istrazivackom radu i celokupnoj delatnosti Mladih istrazivaca Srbije.

Svi polaznici ovog kursa slozili su se u oceni da je ovakav jedan kurs trebalo organizovati mnogo ranije, da nije bilo dovoljno vremena za sva pitanja koja su spremili za predavace ali da su zadovoljni onim osnovnim stvarima koje su naucili o mikroskopskom fotografisanju, o fotografisanju sisara, gmizavaca, ptica, pecuraka, o fotografisanju pejzaza, arhitekture i portreta.

Ovakvo jedno desavanje je dobar pocetak u oblasti fotorafije u celokupnoj organizaciji Mladih istrazivaca Srbije. Ono sto predstoji je mnogo ozbiljniji i detaljniji kurs istrazivacke fotorafije koji ce poceti u decembru pod organizacijom Mladih istrazivaca Beograda. Kurs ce biti otvorenog tipa - okupice sve zainteresovane ljude za ovu temu, a koordinator celokupnog rada bice Sasa Preradovic. Isti kurs (u skracenom izdanju), bice organizovan i u ostalim sredinama gde aktivno rade klubovi Mladih istrazivaca Srbije, ukoliko se javi interesovanje za ovakvu jednu temu.

Vlada Matic