Istrazivacka ekspedicija "SAVA '96."

Nakon mnogobrojnih peripetija sa Ministarstvom turizma, mnogobrojnih problema, takodje stvaranih od napred pomenutih, istrazivacka ekspedicija Mladih istrazivaca Srbije, pod nazivom "Sava '96.", krenula je 20. septembra 1996. godine

Sa pocetkom rada nisu prestali problemi koji su nas "okupirali" i pre samog pocetka. Vec prvog dana, MIS su ostali bez motora za camac. Neobjasnjivo je spao sa camca i zavrsio u mutnim vodama Save, tamo negde kod Umke. Ali, to nije sve. Ekspedicija je istog dana, samo par minuta nakon gubitka motora, mogla ostati i bez 6 svojih clanova. Grom "iz vedra neba" udario je u povrsinu vode, na samo par metara od camca koji smo privezali za neko tamo vrbovo granje (tamo negde kod Umke).

Bilo je takvih slicnih, a i uzbudljivijih dogadjaja svih deset dana, koliko je cela akcija trajala. Nema dovoljno ni vremena ni mesta da bi se sve to opisalo. Koga interesuju detaljnije informacije neka se obrati autoru ovog teksta, tj. meni.

A sada moram citirati jednog clana (brodskog kuvara) ovog tima iz snova (ja to ne bi' mog'o lepse pretstaviti sirokom citalackom auditorijumu): "...celim putem se ozbiljno radilo. Upitnici su vredno popunjavani, lokalni ribari i nauticari anketirani, svaki detalj pedantno belezen na karti. Cak smo i neke stvarcice arheoloske vrednosti pronasli. Uglavnom, dosta podataka, materijala i rezultata koji ce sto i jeste konacni cilj ekspedicije, uci u atlas Save i druge turisticke publikacije."

Sta ja da kazem na kraju. Vredelo je biti tih deset dana na Savi sa svim tim divnim ljudima. I uopste mi nije zao sto sam na fakultetu pao godinu zato sto nisam hteo da propustim jednu takvu avanturu. A sve to jeste bila jedna od onih avantura koje se pamte celog zivota.

Vlada Matic