Sta je GID

Geografsko istrazivacko drustvo Beograd je osnovano 23. 08. 1994. godine u planinarskom domu na planini Rajac, prilikom multidisciplinarnih istrazivanja Rajca. Osnivackoj skupstini je prisustvovalo 35 istrazivaca. Od tada pa do danas GID je narastao u drustvo sa oko 150 clanova grupisanih u tri istrazivacke grupe.

Ideja o formiranju ovog drustva potekla je nekoliko godina ranije. Jedan od pokretaca ideje o GID-u, Zoran Tanasijevic, dipl. geograf, koordinator seminara geografije u Istrazivackoj stanici Petnica blizu Valjeva, pokusavao je od kraja osamdesetih, da u ISP oformi ekipu sposobnih mladih istrazivaca, koja ce biti u stanju da se bavi naucno-istrazivackoim radom od nastanka ideje projekta, do njegove finalizacije i publikovanja. To mu je poslo za rukom "tek" '92.-'93. kada je polako pocelo da se uoblicava i danasnje radno jezgro GID-a.

Od srednjoskolaca, cija su se interesovanja uglavnom razlikovala, organizovan je "jak" istrazivacki tim, prvo na polju fizicke geografije, a zatim i drustvene geografije, kartografije, geografskih informacionih sistema, ekologije. U roku od tri godine nasi clanovi, tada polaznici seminara geografije u ISP, su osvojili 2 Oktobarske nagrade, 1 nagradu Nikola Tesla, 1 nagradu Srpskog geografskog drustva i 5 zlatnih medalja na takmicenjima "Nauku mladima". GID predstavlja proizvod dugogodisnjeg zajednickog rada u Petnici i svako od nasih clanova, koji su prosli kroz "Stanicu", je svestan koliku je ulogu ona odigrala za nas.

Gid je nevladina, nestranacka organizacija mladih ljudi, nastala iskljucivo kao teznja da se ti isti mladi ljudi okupe i rade zajedno ono sto kao pojedinci verovatno ne bi mogli. Clanovi smo Mladih istrazivaca Srbije i Organizacije mladih istazivaca na Univerzitetu u Beogradu.

U Gidu postoje tri istrazivacke grupe, u okviru kojih radi vise sekcija.

Rad drustva nadziru i koordinisu Nadzorni i Izvrsni odbor.

Gid ostvaruje strucnu saradnju sa sledecim institucijama i organizacijama: